AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Yalova Valisi Muammer Erol, Altınova Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, AK Parti Yalova İl Başkanı Muğlim Bağatar’ın da katıldığı basın toplantısı, Altınova Belediyesi Kuş Gözlem Evi ve Eğitim Merkezi’nde yapıldı.

“Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması” çalışmaları konulu sunum gerçekleştiren Dr. Metin Oral; “ İlçemizde yapılan kazı çalışmalarıyla ilgili, Helanapolis Antik Kenti ile ilgili bilgi vermek için burada toplantık, yıl sonuna kadar konferans salonumuz, kafeteryamız, devletimizin, hükümetimizin desteği ile faaliyete geçecek. Bugün ki asıl konumuz bu bölgenin su altı arkeolojik çalışmaları. Burası 5 yıllık bir programa alındı, geçen sene ilk çalışmalar yapıldı bu sene 2.yılında da devam ediyor. Önemli bulgulara rastlandı, onları sizinle paylaşmak için buradayız” dedi.

AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ise konuşmasında; “Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanım, hanımefendiler, beyefendiler, kıymetli basın mensupları bu güzel sabahta bizi bir araya getiren belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Çok değerli bölgemiz için bir araya geldik. Helenapolis (Helana’nın Şehri), bununla ilgili yapılan arkeolojik çalışmalarla ilgili sizleri bilgilendirmek için buluştuk. Altınova tarihin her döneminde farklı isimlerle adlandırılsa da her zaman ekonomik ve kültürel açıdan değerli bir yer olmuştur. Günümüzde kullanılan Altınova adının manası da buradan geliyor; hem toprağı bereketli hem de antik dönemden itibaren ticaretin yoğun yapıldığı bir yerden. Burada sular altında kalan bir şehir var. Önemli bir lojistik nokta. Sanayisi ile tarımı ile ön plana çıkan Altınova’yı turizm bölgesi olarak da geliştirmek istiyoruz. Kazı çalımları devam ediyor. Deniz feneri müzesi çalışması ile de bunu destekliyor olacağız. Buranın tarihini ve doğal güzelliklerini tüm dünyaya duyurmak istiyoruz. Bu konudaki gayretli çalışmalarından dolayı, kültür turizm bakanlığımıza, sayın valimize, kaymakamımıza, belediye başkanımıza, Doğu Marmara kalkınma ajansına, çalışmayı yürüten değerli bilim insanlarımıza, huzurlarınızda teşekkür ederim. Hayırlı, uğurlu olsun dedi.

Yalova İli Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması

TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı izni Bursa Uludağ Üniversitesi, Altınova Belediyesi ve Türk Tarih Kurumu’nun katkılarıyla Dr. Öğretim Üyesi Serkan Gündüz başkanlığında Leicester Üniversitesi’nden Işıl Akalan Gündüz, Sinop Üniversitesi’nden Harita Mühendisi İlke Ekioğlu ve öğrencilerden oluşan bir ekip ile yürütülen “Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması” çalışmaları esnasında Altınova ile Karamürsel arasında bulunan Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı’nın kıyı şeridinde yaklaşık 3,5 metre derinliğe kadar uzanan 70x 60 metre ölçülerinde sualtında bir deniz kalesi keşfedildi

TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı izni Bursa Uludağ Üniversitesi, Altınova Belediyesi ve Türk Tarih Kurumu’nun katkılarıyla Dr. Öğretim Üyesi Serkan Gündüz başkanlığında Leicester Üniversitesi’nden Işıl Akalan Gündüz, Sinop Üniversitesi’nden Harita Mühendisi İlke Ekioğlu ve öğrencilerden oluşan bir ekip ile yürütülen “Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması” çalışmaları esnasında Altınova ile Karamürsel arasında bulunan Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı’nın kıyı şeridinde yaklaşık 3,5 metre derinliğe kadar uzanan 70x 60 metre ölçülerinde sualtında bir deniz kalesi keşfedilmiştir.

Tarih sahnesinde oldukça önemli bir yerde bulunmasına rağmen yeri kesin olarak lokalize edilemeyen bu kaleyi bulmak araştırmanın başlama nedenlerinden birisi idi. Bizans İmparatoru Alexius’un İngiltere’nin tarihini değiştiren 1069 yılındaki Hasting Muharebesi’nden kaçan Anglo-Saxon askerler için araştırma sahası içerisinde bir kale inşa ettiği yazılı belgelerden biliniyordu. Söz konusu kaleyi bulmak için 2 yıldır bölgede yapılan çalışmalar ve kaynaklardan edinilen bilgilere göre Helenopolis yakınlarında Hereke Kalesi’nin karşı yakasında bir limanı olan bir deniz kalesi aranmaktaydı. Helenopolis (Hersek) ile Karamürsel arasında tespit edilen yapı yazılı belgelerdeki ifadeler ile bulunan mimarinin oldukça benzemesi nedeni tespit edilen kalenin Kibatos – Civetot Kalesi olduğu düşünülmekte. Kibatos – Civetot Kalesi 1096 yılında I. Haçlı Seferleri sırasında çok büyük bir önem kazanmıştır. 1095 yılında Papa’nın Haçlı seferi çağrısından hemen bir yıl sonra halkın Haçlı Seferi olarak adlandırılan ilk sefer başlamıştır. Söz konusu sefer için Constantinopolis’e gelen Haçlıları başkentten uzaklaştırmak isteyen Alexios bu kitleyi Kibatos Kalesi’ne göndermiştir. İki yoldan bu kaleye gidilmiştir. Deniz üzerinden direkt olarak kaleye gidenlerin olduğu gibi karadan da Nicomedia üzerinden ordular buraya gelmiştir. Çeşitli kaynaklarda bu 25.000 – 600.000 kişi gibi sayılardan bahsedilmektedir.