Türk Dış Politikasının ve Kıbrıs’ın ‘Zorlu Dönemi’ dönemi kitabı ile Yalovalılar ile buluşan Yalovalı Dr. Furkan Kaya gururlandırdı. Dr. Furkan Kaya’ya Yeditepe Üniversitesi Prof. Dr. Sedefhan Oğuz da eşlik etti.

  Yalova Kent Müzesi’nde gerçekleşen İmza Töreni’nde Vali Muammer Erol, İl Emniyet Müdür Hakan Fındık, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, YTSO Başkanı Tahsin Becan ve birçok Yalovalı katıldı.

   Yaptığı konuşmada Dr. Furkan Kaya “Hayatımın en özel ve önemli anlarından birini yaşıyorum. Her biriniz bir baba bir dede dostu olarak çocukluğumdan bu yana teveccüh ve desteklerini gördüm. Bu önemli günde de beni yalnız bırakmadığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum. Biliyorsunuz Türk Dış Politikası, tarih itibariyle Dünya tarihine yön vermiş, siyasi gelişmeleri yakından etkilemiş tarihi gelişmelere sahne olmuştur.

  Özellikle 1950 ve 1960 arası Demokrat Parti’nin iktidara geldiği, Türkiye’nin çok partili siyasi yaşama geçtiği dönem ilgimi çekmiştir.

  Eserimi kaleme almadan evvel kendime şu soruyu sordum: Bir Türkiye Cumhuriyeti’nin Dış İşleri Bakanı neden idam edildi? Ne yapmışta ki idam edilmiş?

   Öyle bir dış İşleri Bakanı düşünün ki 1923-1930 arasında görev yapmış, Atatürk’ün en yakın dostlarından olan, Sadabat Paktı, Balkan Paktı gibi antlaşmalarının içinde bulunan Tevfik Rüştü Aras’ın damadı Fatin Rüştü Zorlu Adnan Menderes’in de dikkatini çekmiştir. Fatin Rüştü Zorlu ülkemize çok büyük hizmetlerde bulunmuştur. Nedir Fatin Rüştü Zorlu’nun özelliği dediğimizde, Türk Dış Politikasında bugün dahi ilham aldığımız, çok yönlü, aktif dış politika anlayışının ülkemizde yerleşmesine neden olmuş, ayrıca 1955-1960 yılları arasında Kıbrıs’ın milli bir dava olması yolunda katkısı olmuştur” dedi.

  Dr. Furkan Kaya bu eserin ortaya çıkmasında çok sayıda araştırma yaptığını, okuduğunu, birçok kişiden yardım aldığını belirterek, kendisine katkı sağlayan herkese teşekkürlerini ifade etti. Eserini “Demokrasi Şehitlerimize, Fatin Rüştü zorlu, Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Yassı Ada’da hayatını kaybeden devlet büyüklerimize ve bu vatan uğruna hayatını kaybeden tüm şehitlerimize armağan ediyorum” dedi.

   Vali Muammer Erol, “Furkan kardeşimize can-ı gönülden tebrik ediyorum. Yalova önemli ve değerli bir il, önemli ve değerli insanlar güzel işler yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

   Yalovalıların yoğun ilgisi ile karşılaşan Dr. Furkan Kaya’nın kitabını imzalaması ile program son buldu.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter