Sistemsel sıkıntılar mevzuatlar çok anlamsız bazen. İnşaatlar yapıyoruz, projeler çiziyoruz. Ruhsat alıyoruz ilgili kurumlardan, adam evini inşa ederken, komşu çekmelerine dikkat ediyor, yoldan çekmelerine metre kare aşmıyor tüm kurallara uyuyor. Statik mimari tüm hayati kurallara uygun.

Bahçe duvarı 50 cm belirlenmiş mevzuat gereği, arsanın konumuna bakılmaksızın her proje bahçe duvarı 50 cm yükseklikte. Ana cadde üzeri rampanın dibinde ev, duvar 50 cm mülk sahibi endişeli bu durumdan gerekli itirazları ret ediliyor. Yarın bu evin içine hızını rampadan alamayan bir kamyon girerse mi mevzuatta değişikliğe gideceğiz. İlla bahçede bir canlının zarar görmesini mi bekleyeceğiz. Bu ülkede maalesef bazı değişiklikler hayati kayıplardan sonra alınıyor.

Sizlere bir yakınımın hayatına mal olmuş ve mevzuatları değiştiren bir üzücü olayı aktaracağım bugün

Mersin'de 38 yaşındaki avukat İzzet Çiçek geçen hafta rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Kalp krizi geçirdiğin belirlenen genç adam tedaviye alındı. Ertesi gün tekerlekli sandalye ile tuvalete giden genç adam burada fenalaşarak yere yığıldı. 10 dakika boyunca içeride mahsur kalan Çiçek, daha sonra yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.   Mersin Barosu’na kayıtlı avukat İzzet Çiçek, 24 Aralık'ta evinde aniden rahatsızlanınca yakınları tarafından Mersin Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Kalp krizi geçirdiği anlaşılan avukat Çiçek, Koroner Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi altına alındı. Geceyi hastanede geçiren Çiçek, ertesi gün öğleden sonra babası Raif Çiçek tarafından tekerlekli sandalye ile giriş koridorunda bulunan tek kişilik tuvalete götürüldü. Tuvalete giren Çiçek, ihtiyacını gidermek isterken yeniden fenalaşınca, klozet ile kapı arasına yığıldı.

1 metre 90 santimetre boyunda ve 90 kilo ağırlığında olan Çiçek'in düştüğünü fark eden babası kapıyı açmak istedi. Başaramayınca görevlilerden yardım istedi. Tuvalete gelen görevliler, avukatın klozet ile kapı arasında bulunması nedeniyle kapıyı açamadı. İki görevli, kapının üst camını kırıp buradan içeri girerek Çiçek'i kapının arkasından çekip, dışarı çıkarttı. Yaklaşık 10 dakikalık çaba ardından dışarı çıkartılan Çiçek, götürüldüğü acil müdahale odasında 1 saat süren kalp masajı ve tıbbi müdahaleye karşın kurtarılamadı.

Kapı dışarıya açılsaydı belki kurtarılabilirdi

Evlilik hazırlığı yapan Çiçek'in cenazesi toprağa verilirken, olayın şokunu yaşayan baba Raif Çiçek, oğlunun bürosundaki eşyalarını topladı. Oğlunun dağcılık ve motor sporlarıyla yakından ilgilendiğini belirten Çiçek, tuvaletin kapısının içeri değil de dışarı doğru açılması halinde oğlunun belki yaşama döndürülebileceğini söyledi.

Oğlunu yaklaşık 10 dakikada tuvaletten çıkartabildiklerini anlatan Çiçek, şöyle dedi: “Oğlumu ziyarete gittim, birlikte otururken tuvalete gitmek istediğini söyledi. Tekerlekli sandalye getirip, tuvalete götürdüm. Kapının önünde beklerken hırıltı geldi. Oğlum kapı ile klozet arasına düşmüş, görevlilerin yardımıyla 10 dakikada çıkartabildik. Tuvaletin küçük, hem de kapının içeri doğru açılması çok zaman kaybettirdi. Benim yüreğim yandı, dağ gibi yavrumu kaybettim. Ne olur bu hastane kapılarını bu tür olaylar düşünülerek yapılsın.” Mersin Devlet Hastanesi Başhekim Dr. Yavuz Gözükara ise, “Gereken yapılıyor, bakanlığımız bu tür vakaların önlenmesi için yeni düzenlemeye gidiyor” dedi.

Bu olayın ardından mevzuatlar değişti ve tüm hasta hanelerin WC kapıları dışarı açılmasına karar verildi. Bahçe duvarları konusunda da güncellemelere gidilmelidir. İskandan sonra yaparsınız demek yerine çıkaracağımız kanunlar kalıcı ve daha detaycı her vatandaşa aynı olacak şekilde uygulanmalıdır diye düşünüyorum. Bunun da gerçekleşebilmesi için Liyakat sahibi insanların göreve gelmesi gerekmektedir. Liyakat şart.