Uzman Dr. C. Kübra Cenkçi;

 “D vitamini büyük oranda cildin güneş ışınlarına maruziyeti ile sentezlenebilmekle birlikte sınırlı miktarda da diyetle alınabilen bir vitamindir. Kış aylarının gelmesi ile birlikte cildin güneş ışığına maruziyeti azalmakta ve D vitamini sentezi de sekteye uğramaktadır. Ayrıca bebekler için ayrı bir risk faktörü anne sütündeki D vitamini miktarının yetersiz olmasıdır. Bu nedenle bebeklere ilk 1 yaş için mutlaka D vitamini desteği verilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü bu desteğin 2 yaşına kadar yapılmasını önermektedir.

Besinlerde D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalye gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır. 

D vitamini

Bebeklerde rikets (Kemik, sinir ve kas sistemini etkileyen bir hastalıktır.), erişkinlerde osteomalazi ve osteoporoz gelişimini önlemektedir.

Kanser riskini düşürür.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Tüberküloz gelişimini önler (Tabi ki tek başına D vitamini alımı tamamen koruma sağlamaz fakat eksikliği tüberküloz gelişimi temel risk faktörüdür.)

Kan basıncını düzenler ve ani kardiyak ölüm riskini azaltır.

İnsülin direncini düzenlemede eklidir.

Şeker Hastalığı gelişimini önleyebileceğini öngören çalışmalar mevcuttur.

Vücut ağırlığını düzenler, obeziteden koruyucudur.

Depresyonu tersine döndürebilir.

Multipl Skleroz ve otizm de destek sağlar.

Optimal serum 25 Hidroksivitamin D düzeyi ile ilgili bir görüş birliği olmamakla birlikte birçok otorite tarafından 30 ng/ml altındaki düzeyler D vitamini yetersizliği olarak tanımlanmaktadır.  10 ng/ml altındaki değerler ise ciddi eksiklik olarak tanımlanmaktadır.

Vücuttaki D vitamini düzeyine göre hastaların tedavisi düzenlenmektedir. Bebeklerde anne sütündeki D vitamini düzeyi yetersiz olduğundan D vitamini günlük 400-600 IU profilaktik olarak verilerek önlenebilmektedir. 

1 yaş üstündeki bebeklerde 600 IU önerilmektedir.  Ayrıca besinlerle alınabilen bir vitamin olduğundan D vitamininden zengin besinlerin alınması da gerekmektedir. 

Ciltte de D vitamini sentezi güneş ışınları maruziyeti ile olmaktadır fakat bebek ve çocuklarda cilt kanseri riski nedeniyle uzun süreli güneşe maruziyet önerilmemektedir. 11.00-14.00 saatleri arasında eller, kollar ve yüzün en fazla 15 dakika güneş ışığına maruziyeti D vitamini sentezlenmesi için yeterlidir. Buradaki en önemli engel ise güneş koruyucularıdır. 20 faktör ve üzeri olan güneş koruyucuları ciltte D vitamini sentezlenmesini azaltmaktadır” dedi.