Yalova Manşet Gazetesi olarak yaptığımız araştırmalar sonucunda, Yalova Belediye Başkanlığına en yakın isimler; Yalova Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Belediye Başkan Adayı Vefa Salman ile Cumhur İttifakı Adayı Yusuf Ziya Öztabak olduğu görülüyor.  

Yusuf Ziya Öztabak Başkanlığa daha yakın…

   Adalet ve Kalkınma Partisi Yalova Belediye Başkan Adayı Yusuf Ziya Öztabak’ın adı Yalova Belediye Başkanlığı için ilk açıklandığında, kendisine gösterilen tepkiler, yaşanan birçok lehte olumlu gelişmelerle olumluya dönüşmüş durumda.

Özkabak için olumlu gelişmelerden ilki, Yalova’da MHP ile İttifak yapılmasıyla başladı. Seçim çalışmalarını AK Parti-MHP İl Başkan ve Teşkilatlarıyla koordineli bir şekilde sürdürülmesi.

Cumhur İttifakı’nın Yalova Belediye Başkan Adayı olan Öztabak için 2. olumlu gelişme ise, 2014 Mahalli Seçimleri’nde Vefa Salman’ın yanında yer olan Rıdvan Acar ve eski birçok CHP’linin Salman’a küserek, İYİ Partili ve DP’lilerle beraber oluşturduğu blok oldu. Salman’ın oylarını DP Yalova Belediye Başkan Adayı Rıdvan Acar’ın böldüğü görülüyor.

Öztabak için bir başka önemli husus ise, Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Belediye Başkan Adayı Vefa Salman’a, 2014 yılında yapılan Mahalli Seçimlerinde gerek adaylığı gerekse de seçim döneminde yaptığı çalışmalarında kendisine desteği olan Yalova eski Milletvekili ve Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin desteğini çekmiş olması.

AK Parti İl Teşkilatı’nın Yalova Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Belediye Başkan Adayı Vefa Salman’a yönelik, Yalova Belediyesi’nin borçlarından kaynaklanan icra işlemlerini sıkça Yalova ve Türkiye’nin gündemine taşıması.

Öztabak açısından bir başka gelişme, AK Partili Bakan ve Milletvekillerinin sık sık Yalova’ya gelerek bakanlıklar kanalıyla, Yalova’ya birçok hizmet taahhüdünde bulunmaları ve bunun Yalovalı seçmen tarafından iktidar nimeti olarak algılanması.

AK Parti ve diğer siyasi parti adaylarının Salman’a yönelik, yemek faturaları, (karides-yengeç vb.) menülere ödenen astronomik ağırlama giderlerini Yalova kamuyu ile paylaşmaları.

AK Parti’nin Yalova Belediye Başkanlığı ve il genel meclis adayları açıklandıktan sonra kendilerini sıralamalarda göremeyen Doğu ve Güneydoğulu kesimin gösterdiği tepkinin, yöre milletvekilleri ve bakan ziyaretleriyle en aza indirmeleri için yapılan ziyaret ve girişimler.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaygın basında, Cumhur İttifak ile ilgili birçok söylemleri.

En önemlisi, Yalova AK Parti İl Başkan Muğlim Bahatar başta olmak üzere, AK Parti Kadın ve Gençlik Kolları, AK Parti Yalova Milletvekili ve Gençlik Kolları Genel Başkanı Ahmet Büyükgümüş ve Meliha Akyol, belediye ve il genel meclis adaylarının özverili çalışmaları, Yusuf Ziya Öztabak’ın 31 Mart 2019 günü Yalova Belediye Başkanı yapacağını gösteriyor.      

Salman neden geride?

Yalova Belediyesi’nin borçları yüzünden hemen hemen her gün yaşanan icra işlemleri ve Yalova Belediyesi veznelerde ki gelirlerinin, araçlarının sürekli olarak haciz işlemleriyle gündeme gelmesi.

Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Belediye Başkan Adayı Vefa Salman’ın, İYİ Parti ile yapılan ittifakı başarılı şekilde yürütememesinden kaynaklanan dağınıklık.

Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Belediye Başkan Adayı Vefa Salman’a, 2014 yılında yapılan Mahalli Seçimlerinde gerek adaylık, gerekse de seçim döneminde yaptığı çalışmalarla, büyük destek veren Yalova eski Milletvekili ve Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin kardeşi Hüseyin İnce’ye yapılan darp olayının arkasında Vefa Salman’ın olduğu iddiasından dolayı destek vermemesi…

Vefa Salman’la, geçen dönem Cumhuriyet Halk Partisi’nden Yalova Belediye Meclisine giren isimlerin Vefa Salman’a yönelik ağır eleştirileri.

2019 Mahalli Seçimleri’nde, Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Milletvekili Özcan Özel ve İl Örgütü’nün Yalova Belediye Başkanlığı seçimleri için yüksek tempoda bir çalışma sergilememeleri.

Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç’e, Yalova kamuoyunun tepkili olması.

Yalova Belediyesine son 5 yıl içinde Vefa Salman’a yakın firmaların kestiği iddia edilen yüksek miktarda faturalar.

Vefa Salman’ın gerek yerel, gerek ulusal basında sürekli WC’ lerle gündeme gelmesi.

Vefa Salman’ın Halkların Demokratik Partisi ile Yalova’da ittifak kurması.

Yalova seçmeninin, Yalova Siyaset tarihinde hiçbir siyasetçiye aynı partiden 2 dönem üst üste Yalova Belediye Başkanı seçmemiş olması.

Haber-Yorum: Ayhan Polat