Sivil toplum kuruluşlarını, dernekleri bir araya toplayarak kahvaltı programı düzenleyen Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, belediyenin imkanları el verdiğince sivil toplum kuruluşlarının taleplerini, önerilerini yerine getirmeye çalıştıklarını belirtti.

 Salman, “50 yıl sonra Yalova’nın geleceğini öngörebiliyoruz”

   ‘Yönetimde dün yok, yarın var’ diyerek projelerini anlatan Salman, Yalova’nın coğrafi olarak Bursa’ya doğru genişlemesi gerektiğini ifade etti. Başkan Salman, “Yalova, Organgazi’ye Bursa coğrafyasına doğru gelişecek, biz Yalova’nın geleceğini oraya doğru şekillendirmeliyiz. Mezbaha şehir içinde kaldı. Yalova’nın merkezi, araç trafiği açısından, insan trafiği açısından yoğun, biliyoruz. Ben hiçbir zaman geçmişteki insanları suçlamadım. Özellikle yetmişli yıllarda görev yapan Mehmet Durman, Rahmi Üstel, araç sayısının 70 bine ulaşacağını tahmin edemezlerdi, nüfusun 125 bin olacağını öngöremezlerdi.

  Bütün sosyal donatı alanlarını hazırlamanız gerekiyor. 50 yıl sonra Yalova’nın geleceğini öngörebiliyoruz. Kocaeli, Bursa, İstanbul’un tam ortasındayız. Yüzde 58’imiz orman, denizimiz, kaplıcamız var ki Termal ödül almış bir kaplıca. Eğer bu dünyada bir cennet varsa o da Yalova” dedi.

Salman, “Turizm, hizmet sektörüyle geçinebilir”

  Yalova’nın potansiyeli üzerine gelişimini sürdürmesi gerektiğini belirten Başkan Salman, “Yarın buranın çocukları ne ile geçinecek, bunun hazırlığını yapmanız gerekli. Bu kentten sanayi, tarım, üniversite kenti olmaz. Üniversite kenti olurdu belki ama kaçırdık, doğru yönetilmedi.

  Bu kent turizm ile hizmet sektörüyle geçinebilir. Çevre ve doğa kenti, bununla ilgili 21 tane aldığımız ödüllerden sondan 2. si oydu. 8 tane yöreye verildi. 4 ‘ü su ile 4’ü çevre ile ilgiliydi. İl olarak ‘Çevre ve Doğa Dostu İl’ ödülü aldık. Bununla da çok büyük onur ve gurur duydum. Yalova’yı beton yığını yaptırmayacağım dedim ilk geldiğim gün, hala aynı iddiadayım. Beton yığını yapmazsanız, cazibe merkezi, oksijen deposu olarak kalırsa insanlar buraya doğa turizmine, sağlık turizmine, günübirlik turizme de gelir ayrıca kongre ve seminer turizmine de gelir. 12 ay gelir, bunu işlememiz lazım.

  Bundan sonrası için 15 binlik mahalleyi Kirazlı bölgesinde tasarladık, yeşil, ekolojik, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla güneş enerjisini kullanan, yağmur suyunu kullanabilen iki tane kent meydanının olduğu, sağlık ocağıyla, okuluyla, otoparkı, çocuk parkıyla hepsi hazır. İmar planını hazırlayıp şehir kirliliğinin önüne geçip örnek bir mahalle, örnek bir kent yaratmak için” dedi.

Salman, “Personelimize 1 kuruş borcumuz yok”

  Vatandaş sizden, sizin yanınızda olmanızı ister. Bu geçen 5 yılda vatandaş bizi tanıdı. Bütün Yalova’ya demiştim ki ‘Sevgiyle yöneteceğiz birlikte yöneteceğiz’ diye, bu düsturla devam ettim, kenar mahallelere de hizmet alacaksınız dedim. Ben kenar mahalle çocuğuyum. Mahallenin sıkıntılarını yaşadım, bilen biriyim. Seçildiğim günden beri telefon numaram kapanmadı. Bir gün dahi o telefonun parasını da yasal hakkım olduğu halde belediyeye ödetmedim, cebimden ödüyorum, o benim vicdanımla Allah’ımla olan bir konu. Sayıştay müfettişleri geldi alnımızın akıyla çıktık. Demişlerdi ki iki üç ay sonra maaş ödeyemezler 59. maaşı ödedik, personelimize bir kuruş borcumuz yok. Yalova Belediyesinin iller bankasına bir lira kredi borcu yok. Belediyenin borcu olur, borç varsa hizmet vardır, önemli olan borcu doğru yönetmektir. Biz bunu on numara yaptık. Yatırımlara devam ettik, arsaları satmadık geçmişte yapılanlar gibi. Arsa üretir belediyeler, onu bir şekilde değerlendirir, satar veya satmaz kamunun menfaatine sunar. Bu belediyeciliğinin imar kanununun bir geleneğidir.

Muhtarlara da teşekkür etti

    Salman,”Şeffaf oda sözü vermiştim. Oy versin vermesin seçtiği adam belediyeyi nereden yönetiyor gelsin görsün, çayını kahvesini içsin, sizler sivil toplum örgütü olduğunuz için kolay girer çıkarsınız da bizim vatandaşımız çekinir makama girmeye, çekinsin istemedim kapıyı da kaldırdım, benim kapı içeri de dışarı da açılır. O şeffaf oda ramazan aylarında mahallelerde oldu, mobil yaptık onu, her hafta bir mahalleye gittik. Muhtarlarıma da teşekkür ederim, yanımızdaydılar, halkı beraberce çözüm ürettik bundan halkımız, mahalleler karlı çıktı” dedi.

  Ramazanda da halkı dinlediklerini, sadece sorun anlatmaya gelmediklerini özeli olan konuları anlattıklarını ifade ederek sözlerini sürdüren Salman; ”İki sene geçtikten sonra teşekküre gelmeler arttı. Beni en çok mutlu eden şu oldu; halkın içinde öyle bir hale geldik ki beni halkın ağabeyi, dayısı, amcası, kimisi ise yeğeni gibi görmeye başlamış. Birisi geldi dedi ki, ‘Başkan karımla kavga ettim, boşanmak üzereyim bizi barıştır’ dedi. Bir diğer vatandaş, ‘Hanım babasının evine gitti. Bana tepki koyuyorlar. Boşanmakta istemiyorum. Kayınpeder de seni seviyor aramızı düzeltir misin’ dedi. Başka bir vatandaşta, ‘Oğluma kız isteyeceğim. Seni de görmek istiyorum’ dedi. Hastanede yardımcı oldum çoğu vatandaşımıza. Halkımızın beni içlerinden biri gibi görmeleri beni ziyadesiyle mutlu ediyor. Pazarda, okulda, camide Vefa Salman’ı görmeye alıştı halkım. Bu benim için en önemli kazançtır. Çocuklar yalanı dolanı bilmez bana gelip en içten şekilde sarılmaları benim için paha biçilemez. Allah her siyasetçiye bu mutluluğu nasip etsin. Hizmetin üstüne vatandaşla iç içe olmayı kazandırdık Yalova’ya. Önümüzde bir beş sene daha var. Ben inanıyorum ki Yalova, dünyanın markası haline gelecek” şeklinde konuştu.

   Cenaze ile ilgili hizmetlerini anlatan Başkan Salman, hizmetlerin ücretsiz olduğunu, ekonomik durumu uygun olmayıp şehir dışında gömmek isteyenlere yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti ve Kemoterapi hastalarına servis imkanı ayarladıklarını ifade eden  Salman, ‘Yalova’yı çok iyi tanıyor biliyoruz. Ben bu kente aşık bir adamın, bir kere daha dünyaya gelsem bu kentte doğmak isterim. Bu kent benim yavrum, evladım, kimse evladının çirkin, bakımsız, mutsuz olmasını istemez. Her zaman daha iyi, katma değeri yüksek, çağdaş olmasını ister.

  Sizlerden 5 sene daha yetki istiyorum ama bu kez Belediye Meclisi ile beraber istiyorum; çünkü geçen dönem 8-10 tane konuda sıkıntı çektim. Hizmete dönüşecek konularda, yatırıma dönüşecek konularda, ekonomik konularda. O anlamda da güçlü bir belediye meclisi ile yönetmek istiyorum. Bakın o zaman Yalova daha da güzelleşecek” dedi.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter