Çıray konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “TÜİK rakamsal gerçekleri AKP iktidarının nasıl işine nasıl geliyorsa öyle çarpıtıyor. Ay başında açıklanan binde üçlük enflasyon oranı bu görevin eseri. İktidar böylece bir taşla iki kuş vurmak istedi. Bunlardan ilki emeklilerin ve memurların yılın ikinci yarısında hak kazandıkları maaş artışlarını sözde enflasyon oranında gerçekleştirildiği intibaını vermek oldu. “TÜİK’in enflasyonu pazardaki hesaba uymuyor. İkinci olarak ‘2019’ yılının Maliye Bakanı Albayrak’ın iddia ettiği düşüklükte bir enflasyon oranına güya ulaşıldığı, böylece ekonomide önemli bir hedefin tutturulduğu kanaatini uyandırılmak istendİ” diye konuştu.

Gıda maddelerinde artış yüzde 30, elektrikte yüzde 56

Çeşitli ürünlere ve mallara yapılan zamlar 23 Haziran’daki 2. İstanbul Belediye Seçiminin sonrasına bırakıldı diyen Çıray, “SSK ve Bağkur Emeklilerine yüzde 5’lik; emekli sandığına bağlı emeklilere ve memurlara yüzde 6’lık güya enflasyona ayarlı maaş zammının, iktidarın 24 Haziran’dan itibaren yapmaya başladığı zamlar nedeniyle anında eridi. 24 Haziran’dan bu yanan motorin 29 kuruş, benzin 27 kuruş, sigaran 54 kuruş, alkollü içkilerden bira 42, rakı 7 lira 27 kuruş, şarap 58 kuruş zamlandı. Bu zamlarla alkollü içecekler ve tütün grubunda yıllık artış oranı yüzde 19.22’ye ulaştı. Gıda ve alkolsüz içeceklerde durum daha da vahim.TÜİK rakamlarına göre bile bu grupta yıllık artış oranı yüzde 28.44’ü buldu” dedi.

“Milleti elektrik çarptı, doğalgaz yaktı”

Enerji kalemindeki artışların yılda iki kez yapılabilmesi nedeniyle Resmi Gazete’de yayınlanamadan, internet sitelerinde ilan edilip geçiştirildiğini söyleyen Çıray, “Hane halkı için çok önemli bir kalem olan doğal gazda yıllık artış yüzde 76 gibi çok yüksek bir oranda gerçekleşti. Milleti elektrik çarptı, doğalgaz yaktı. Elektriğe gelen yıllık bazda yüzde 56 zammı da bununla birleşerek vatandaşlarımızın hayatını ciddi bir şekilde zorlaştırdı.Başka alanlarda da zam yağmuru gelece. Güncel adıyla ESK, bilinen adıyla Et ve Balık Kurumu 2018’de 491 milyon TL zarar açıkladı. İktidarın et ve süte zam yapması eli kulağında. Bu noktada enerji girdilerindeki ve döviz kurlarındaki yüksek oranlı artış üretici kesimleri derinlemesine etkiledi. Başta ayçiçek olmak üzere yağ üreticilerini zam yapmak için harekete geçirdiler. İktidar maliyet enflasyonu neredeyse hiç yokmuş gibi davranmakla kalmayıp, enflasyonu ciddi bir şekilde yükseltip, israfa ve hesapsızlıklara devam ediyor” diye ekledi.

ÖTV yüzünden gençler evlenemeyecek

Bazı mallarda yerel seçimlere endeksli vergi indirimlerinin sona ermesinin TÜİK’in çeşitli numaralarla düşmüş gösterdiği enflasyonu olumsuz etkileyeceğini belirten Çıray, “Mobilya, beyaz eşya ile otomotiv sektörlerinde uygulanan KDV ve ÖTV indirimlerinin son bulmasıyla ‘fiyat artış hızının nasıl olup da düşeceği sorusunun’ cevabını aramak bile aklımızla alay etmektir. Milletimiz çocuğunu evlendiremeyecek hale geldi” dedi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray açıklamasının sonunda iktidara şu soruyu yöneltti:

“Emekliye ve memura zammın bütçeye maliyetinin 7,5 milyar TL olduğu hesaplanıyor ve sadece alkol ve sigara zammının devlete yaratacağı kaynak 6,4 milyar TL! Öyleyse iktidarınız diğer mallara neden zam yapar?”