Atatürk’ün Yalova’da çekilmiş olduğu fotoğrafların yer aldığı sergi Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Atatürk’e benzerliğiyle tanınan tiyatro oyuncusu Göksal Kaya ve Yalovalıların katılımıyla açıldı.

Serginin gezilmesinin ardından davetliler Osmanlı Parkı’ndaki Atatürk ve Sığırtmaç Mustafa heykelinin açılışını gerçekleştirdi.

Osmanlı Parkı’ndaki heykel açılışına Sığırtmaç Mustafa’nın kızı Tacinur Demir ve heykellerin yapımında katsısı bulunan hayırsever Macide Alp de katıldı.

Tacinur Demir, 27 yıl sonra babası Sığırtmaç Mustafa’nın ve kendisinin hatırlanmasından dolayı çok mutlu olduğunu ve duygulandığını belirtti.

Açılış öncesinde konuşma yapan Veli Esengül Civelek ise, “Büyük Önder Atatürk'ün geleceğimizin güvencesi, teminatı, umudu, çocuklarımıza verdiği önem bilinen bir gerçektir. Atatürk, Yalova'da tanıştığı Sığırtmaç Mustafa'ya ilgi göstermiş, eğitimiyle, yaşamıyla yakından ilgilenmiş ve Sığırtmaç Mustafa'yı himayesine almıştır” dedi.

Sığırtmaç Mustafa kimdir?

Atatürk Yalova’da sık sık çevreyi tanıma amaçlı gezilere çıkmaktaydı. Yine geziye çıktığı bir günde yanındakilerle birlikte yolunu kaybeder. Ve yolda karşılarına çıkan 11 yaşındaki ayakları çıplak ve hasta olan Sığırtmaç Mustafa ile karşılaşır. Ancak Sığırtmaç Mustafa, Mustafa Kemal’i tanımadı.

Bu çocuk Atatürk’ün dikkatini çekmiştir. Atatürk birkaç gün sonra Sığırtmaç Mustafa’yı yanına aldırtır. Önce sağlığına kavuşmasına yardımcı olur sonra iyi bir eğitim aldırdı. Ardından da Atatürk tarafından subay olarak yetiştirildi.

Sığırtmaç Mustafa 1960 yılında binbaşı rütbesi ile emekli oldu. 15 Ocak 1987’de ise Yalova’da vefat etti. Kızı Tacinur Demir hala Yalova’da yaşamakta.

Haber- Foto: Eda Tan