Kivi festivalinin ilk kez iki gün süreceğini ifade eden Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, ‘’Bu yıl bir ilki gerçekleştiriyoruz. Kivi festivalimiz ilk kez iki güne çıktı. Daha öncesinde bir güne sınırlandırmıştık. Çok güzel bir ekibimiz var. Arkadaşlarımız iki aydır gece gündüz festivalimize hazırlanıyorlar.

Kivinin başkenti Subaşı Belediyesi. Festivalimizin amacı ürünümüzü Türkiye’ye daha iyi tanıtabilmek. Günden güne daha iyi adımlar atıyoruz ve daha iyi tanıtımlar yapıyoruz. ‘’ Dedi.

Kivi festivallerinin giderek büyüdüğünü ifade eden Yalova Kivi Birliği Başkanı Uğur Fidan, ‘’Kivi burada üretildi. İnsanlar tarafından benimsendi. Fakat kivinin Yalova’ya ait olduğu pek bilinmiyordu. Ürettiğimiz kiviyi etrafa tanıtmak, Türkiye’de Yalova’da kivi üretimi çok fazla olduğunu, güzel yapıldığını, bunları göstermek bu amaçla festivaller başlandı. 9. suna geldik. Giderek de festivallerimiz büyüyor. Geçen yıl bu günlerde üretilen kivinin yüzde doksanını pazarlamıştık. Bu yıl ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılardan da kaynaklı satışlarda zorlandığımız bir sezon oldu. Bu yıl yüzde elli diyebilirim ancak.

Fidan, ‘’Ürünlerin bir kısmını depoda muhafaza etmeyi düşünüyoruz’’

Ürünlerin bir kısmını depoda muhafaza etmeyi düşünüyoruz. Önceden kivi daha çok rehavet görüyordu. Tüccarlar gelip dalından alıyordu. Bu yıl fark ettik ki, bizler bireysel olarak üretimde başarılıyız ancak birlik olma anlamında çok deneyimli değiliz. Bu yüzden bu yıl yapılacak olan festival bizim için daha önemli.

Fidan, ‘’30 bin ton civarında üretim bekliyoruz’’

YASKİ’de Cihan İsmet Yıldırım dönemi YASKİ’de Cihan İsmet Yıldırım dönemi

Bu yıl 30 bin ton civarında üretim bekliyoruz. Burada üretilen bu ürünün yaklaşık yüzde ellisi buradaki depolarda depolanacak. Bir kısmı da dışarı gidiyor. Umarım üreticilerimiz açısından güzel bir sezon olur.

Fiyat toplantısı yaptığımızda biz 13 TL olarak bir fiyat belirlemiştik. Ancak beklediğimiz sonuçları alamadık. Kivi 10 TL ile 8 TL arasına geriledi. 6500 dekar alanda 30 bin ton kivi çıkması bekleniyor. Buradaki bahçelerin ortalama yaşı 20’ye yaklaştığı için hem bir taraftan yenileri yapılıyor hem de eski bahçelerin revizesi yapılıyor.’’ Dedi.

2021’e göre üretimin arttığını ifade eden Fidan, ‘’Geçen yıl üretim 20 bin ton civarındaydı, bu sene 30 bin ton civarında olacağı bekleniyor. Yalova genelinde depoların 60 bin ton civarında depolama kapasitesi var. O yüzden depolama sıkıntımız yok. Kivinin depolama süresi kasımda hasadının başlayıp aralık ayında depoya girdiğini düşünürsek, mayıs ayına kadar depoda bekleyebilir.’’ Dedi.

Tarımsal gelişme anlamında kivinin öneminden bahseden Fidan, ‘’Kivinin üretimi burada yapıldığı için tarımsal potansiyel daha da artarak devam etti. Daha önce burada şeftali ve elmacılık varken tarımsal gelişme biraz yavaşlamıştı. 1989 yılında kiviciliğe başlandığı zaman insanlar tekrar tarımda devamlılığı sağlayabildiler. Bu devamlılıktan sonra kiviye bağlı olarak depolar, ambalaj malzemeleri yapan firmalar, şirketler ve buna bağlı olarak da yine çevrede iş arayan insanlara bir iş kaynağı oluşturmuş oldu.’’ Dedi.

Kivi Birliği Komisyon Başkanı Ercan Gürbüz, ‘’Festival için çalışan 30 kişiden oluşan ekibimizi yaklaşık iki ay önce kurduk. Kimimiz fabrika işçisi, kimimiz çiftçi, kimisi memur, kimisi emekli. El birliği ile güzel bir festival yaratalım diye düşündük. Hepimiz ayrı komisyonlara geçtik.

Komiteleri 4 ayrı gruba ayırdık 4 adet sektörel stantlar oluşturduk. Bunlar büyük ölçekteki firmalar, festivalimize bütçe yaratan firmalarımız. Yemek stantlarımız var, festivalimize gelecek herkesin yemek ihtiyaçlarını karşılayacak. Stantlarımızda Kırım-Tatar bölgesinin kendine özgü yemekleri ve tatlıları da ayrıca olacak. Beldemizde 4 tane okulumuz var, onların stantları olacak ve kendi hazırladıkları ürünleri satıp elde ettikleri kazancı okul ihtiyaçlarında kullanacaklar.

Gürbüz, ‘’Çarşı standımızı kurduk’’

Bizim 3 sene önce hayalimiz olan çarşı standımızı kurduk. Civar köylerden vatandaşlarımız kendi evlerinde yaptıkları doğal ürünleri bu stantlarda satışa sunacaklar. Her masa başına belli bir bedel alıp, toplanan paralarla bölgemizdeki ihtiyaç sahibi olan ailelerimizin öğrencilerine burs imkânı sunacağız. Sosyal stantlarımız var ve buralarda STK’larımız yer alacak ve kendilerini tanıtacaklar, faydalarını anlatacaklar.

Gürbüz, ‘’Üreticilerimize plaket vereceğiz’’

Bu sene farklı bir yarışma konseptimiz olacak. Her sene en iyi kivi ödülü yarışması yapıyorduk ancak bu sene beldemizin en yaşlı kivi üreticilerimize plaket vereceğiz. 80 yaşında traktör tepesinde bahçeye gidip üretim yapan üreticilerimiz bizim için örnek insanlar. En genç kivi üreticilerimiz ve kadın üreticilerimize de plaket vermeyi düşünüyoruz. Bulgaristan ve Romanya’dan festivalimize misafirlerimiz gelecek.

Gürbüz, ‘’Canlı yayın programımız olacak’’

Korolarımız olacak, halk oyunları gösterilerimiz olacak, Yalova’nın sevilen sanatçıları sahne alacak. Taşköprü Belediyesinin folklor ekipleri gösteri sunacak. İllüzyonist Sermet Erkin bizleri kırmadı ve festivalimize katılarak sihir gösterisi sunacak. Yaklaşık 40’a yakın arkadaşımız da Subaşı futbol sahasında zumba etkinliği yapacak. Akşam ise ilk defa deneyeceğimiz canlı yayın programımız olacak, şarkılar söylenecek ve konuklar yer alacak.

İkinci gün kivi koşumuz, halk oyunları gösterilerimiz ve Subaşında yaşayan genç arkadaşlarımızın hip-hop müzik performansı olacak. Akşam da Bulutsuzluk Özlemi konserimiz var, ayrıca festivalimizi farklı kılan bir konu var. Bu festival için Yalova’nın tüm belediyeleri destek olmaya başladı. Bu festival hepimizin festivali, tüm belediyelerimizin festivali” Dedi.

Kivi festivalinde yapılacak olan koşu hakkında bilgilendirmede yapan Yalova Kivi Koşusu Sorumlusu Orhan Güner, “Yıllardır kivi festivalini burada yapıyoruz. 3 sene önce kivi festivalinin koşusunu projelendirdik, kendimde 7-8 yıldır yurt içi ve yurt dışı organizasyonlarda koşuyorum. Bunu nasıl kazanca dönüştürüp değerlendirebiliriz diye düşündük. Festivalde koşu organize edersek Türkiye’nin birçok yerinden hatta yurt dışından insanlar gelir, paylaşımlarını yaptıkça festivalimizi geniş kitlelere duyurmuş, tanıtmış oluruz diye düşündük.

2019 yılında, 10 km koşusuyla ilkini yaptık ve 400’e yakın katılımcı yer aldı. İkincisini gerçekleştirdiğimiz festival koşusunda 500 katılımcıyı geçtik. Bu sene koşumuzu 10 kilometre olarak üçüncüsünü yapacağız. Futbol sahasından başlayıp Hersek Lagününe kadar gidip geleceğiz ve 10 kilometreyi tamamlayacağız.

Güner, ‘’Tatil ödülümüz olacak’’

Sponsorlarımıza çok değer veriyoruz, onlar bizim gerçek dostumuz, destekçimiz. Koşuda 35 ila 40 bin TL civarında ödüllerimiz olacak. 10 km’de kadınlar ve erkeklerde ilk 5’e girenlere 1500 TL’den başlamak üzere ödül dağıtıyoruz. 16, 25, 34 bundan sonra her yaş aralığında kategorilerimiz var. Bunlarda da dereceye giren ilk 3 arkadaşlarımıza kadın ve erkek olmak üzere para ödüllerimiz var. Aynı zamanda YATUB, koşumuza sponsor oldu ve Termal bölgesi otellerinden 10 tanesinden hediye tatil ödülümüz olacak. Biz de o gün bunları kürsüye çıkanlara değil, koşuya katılan kim olursa olsun kura çekimiyle onlara vereceğiz.

Güner, ‘’Herkes kazanmış olacak’’

Stanley’den 10 adet termos sponsorluğu aldık. Bunları da kura çekimiyle koşuya katılan arkadaşlarımıza dağıtacağız. Ayrıca 15 civarında engelli sporcumuz var ve onların da yol masraflarını, yeme içme masraflarını bir sponsorumuz karşılayacak. Çocuk koşumuz var, yaklaşık 100 çocuk hedefliyoruz, Beştaş Tekstil firması sponsor olup tişörtlerini yapacak. Çocuklarımıza tişörtlerini vereceğiz ve madalyalarını takacağız. Herkes kazanmış olacak.’’ Dedi.