Diğer

İŞKUR’dan, işsizlik raporu

 İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılması, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesi ve buna uygun politikaların geliştirilmesi için yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdüren Yalova Çalışma ve İş Kurumu işgücü piyasası araştırmasını tamamlayıp sonuçlandırdı.

Yalova ili genelinde, İŞKUR tarafından 2012 yılı içerisinde 728 genel işyeri ziyareti yapıldı. 10 Eylül–31 Ekim 2012 tarihleri arasında işgücü araştırmaları kapsamında 334 işyerinde işverenler/işveren temsilcileri ile yüz yüze görüşüldü. Araştırma kapsamında elde edilen veriler doğrultusunda Yalova genelinde açık iş oranı yüzde 3,6 olarak hesaplandı. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 10,2 ile Mesleki Bilimsel ve Teknik Faaliyetler sektöründe olduğu görüldü. Mesleki Bilimsel ve Teknik Faaliyetler sektörünü, yüzde 5,9’luk açık iş oranı ile inşaat sektörü ve yüzde 4,4’lük açık iş oranı ile, imalat sektörü izlemekte.
İl genelinde İşverenler tarafından en çok talep edilen meslekler şu şekilde sıralanmakta; Metal Mamuller Montaj İşçisi, Makineci (Dikiş), Kaynakçı (Oksijen ve Elektrik) ve Komi (Garson Yardımcısı).
2012 Yılı Aralık ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisi olan ilk beş meslek ise şu şekilde sıralanıyor; Metal Mamuller Montaj İşçisi, Makineci (Dikiş), Kaynakçı (Oksijen ve Elektrik), Beden İşçisi-Bina İnşaatı ve Montajcı (Kurgucu).
Beden İşçisi(Genel), Temizlik Görevlisi, Dondurma İmal Ustası, Garson (Servis Elemanı) ve Ağır Kamyon Şoförü meslekleri 2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisinin olduğu ilk beş meslek. 
Eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler ise; Kaynakçı (Oksijen ve Elektrik),  Makineci (Dikiş), Metal Mamuller Montaj İşçisi ve Garson (Servis Elemanı). 
Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin; yüzde 69,0’u yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından,  yüzde 67,9’u ilgili mesleklerde yeterli beceriye/niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 53,3’ü ilgili meslekte çalışacak eleman olmamasından, yüzde 29,4’ü çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden ve yüzde 24,8’i de önerilen ücretin az bulunmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirttiler. 
Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı “Yalova İşgücü Piyasası Analizi Raporu” Ocak 2013’te yayınlanacak. Bu Rapor kapsamında ilin işgücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derlenecek.