Tüm Dünya’da yaklaşık olarak 1 yıldan bu yana etkili olan Covid-19 salgını, (29.09.2020) tarihi itibariyle Türkiye’de 8062 can alırken, Dünya’da bu sayının 1 Milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Eğitim ve sektör büyük yara aldı

Gerek Yalova’da, gerek ülke genelinde eğitim sektörünün içinde olanlar, pandemi sürecinde büyük ekonomik kayıp yaşarlarken; öğrenciler başta olmak üzere, öğretmen, veli, idareciler ciddi sıkıntılar yaşadı.  

Yalova’da özel okullar, kantinci esnafı, servisçiler, minibüsçüler, kırtasiyeler, özel yurtlar başta olmak üzere birçok sektör, Dünyada ve ülkede pandeminin yaşandığı Aralık 2019’dan bu yana çok büyük maddi kayıp yaşadılar.  

2020-2021 Eğitim ve Öğretim döneminde bir nebze olsun bu kayıpları telafi etmek için hazırlıklar yapan bu mağdur kesim, okulların uzaktan eğitim yapma kararları ile büyük bir şok yaşadılar.  

YÖK tarafından, Uzaktan Eğitimin tavsiye niteliğinde kararına rağmen, Yalova Üniversitesi Senatosu ve Yalova İl Umumi Hıfzıssıhha Meclis Kararları, bu sektörde faaliyet gösteren işletmeleri çok olumsuz bir şekilde etkilediğine tanıklık ediyoruz.

Yalova’da, öğrenci, öğretmen, idareci ve velilerin büyük bir bölümünün, pandemiden dolayı yüz yüze eğitim yerine, uzaktan eğitim kararı alınmasına olumsuz baktıklarını söyleyebilirim.

Gerek sektörün içinde yer alan işletmelerin yetkilileri olsun, gerek öğrenci, öğretmen ve velilerle yaptığımız bire bir görüşmelerde, okulların tam zamanlı olmasa da, en azından yarı zamanlı olarak eğitim-öğretime açılması gerekliliği sonucuna vardım.  

Covid-19 vakalarının yüksek olduğu iller ile düşük illerin aynı kefeye konularak, 2019-2020 yılının ikinci döneminde yaşanan aranın, 2020-2021 yılının ilk dönemi için de uygulanmaması gerektiğine inananlardanım.

Son yıllarda Yalova ekonomisinin eğitim sektörü ile bir ivme kazandığı gerçeği ile hareket edilmesi, pandemi sürecinin ilk döneminde bu sektörün düştüğü durumun çeşitli önlemler alınarak, bu ekonomik kaybın en aza indirilmesi için sorumluluklar alınmalıydı diye düşünüyorum.

Turizm ve hizmet sektörü de büyük yara aldı

Yalova’da pandemi sürecinde turizm ve hizmet sektörünün de çok büyük yaralar aldığını, kentin 3 aylık yaz sezonu döneminde net bir şekilde gördük ve yaşadık...

Özellikle Ortadoğu’dan gelen yabancı turistlerin seyahat engeli, Yalova’da turizm yatırımcısına kabus dolu bir sezon yaşattı. Yalova’nın en gözde otelleri, restoran ve kafeteryalarıyla birlikte onlarca sektör bu olumsuz durumdan etkilendi.

Bu konunun uluslararası bir boyutunun olduğu gerçeğiyle, bu sektöre müdahalenin çok zor olduğu, turizm sektörünün önün açılabilmesinin, Dünya genelinde Covid-19 salgının tamamen bittiğine dair haber ve bilgilerin ulaşmasıyla ortadan kalkacağı görülüyor.

Sanayi ve tarım sektörü ayakta kaldı

Yalova ve tüm Türkiye’de pandemi sürecini en az hasarla atlatan sektörler, sanayi ve tarım oldu.

Pandeminin ilk ayında her ne kadar sanayi ve tarım sektörü alınan çok sert önlemler yüzünden ciddi sayılacak ekonomik zararlar yaşadıysa, bu süreci kısa zamanda atlatan sektörler oldu. Şu an için, sanayi kuruluşları % 80’ler seviyelerinde üretimlerini sürdürürlerken, ülke ve Yalova ekonomisine önemli katkılar sunmaktadırlar.

Dezenfekte sektörü en karlı olan oldu

Yalova’da ürettikleri maske, kolonya, temizlik ürünleri ile kentimizi adete üretim üssü haline getiren bu söktürün içinde olanlar, hem Yalova ekonomisine hem de istihdamına ciddi katkılarda bulundular.