Bu gün 23 Nisan.  Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. TBMM’nin açılışının 100. Yılı. Tarihimizin altın sayfalarından biri.

23 Nisan. Adı gibi çocuk, adı gibi renkli, adı gibi canlı, adı gibi gelecek.

Her yıl büyük bir coşkuyla kutladığımız bu mutlu bayramımızı bu yıl ilk defa evlerimizde kutluyoruz. Balkonlarımızı bayraklarla süsledik. Şiirlerimizi annemize, babamıza ve kardeşlerimize okuyoruz. Pencere süslerini yapmamıza bu yıl annelerimiz yardımcı oluyor.  Yine 23 Nisan kadar coşkulu, 23 Nisan kadar heyecanlı.

23 Nisan Türk Milleti’nin ilkbaharla birlikte yeniden uyanışının, yeniden haykırışının bayramıdır.

Anadolu’mun güzel köylerinde uzun yıllar çok büyük bir coşkuyla kutlanırdı bayramlar. Haftalar öncesinden başlardı hazırlıklar. Trampet sesleri köyün bütün sokaklarında yankılanırdı günlerce.

Bayram günü tüm köylü okul bahçesinde toplanırdı büyük bir heyecanla.  Kırmızı beyaz elbisesi ile ‘’BAYRAK’’ şiirini okurdu Elif. Halk oyunları gösterileri ile devam eden bayram, saatlerce süren yumurta taşıma, çuval yarışı, ördek yürüyüşü, sırtta taşıma vs. gibi çocuk oyunları ile akşama kadar devam ederdi. İzleyicilerin alkışları arasında birkaç damla gözyaşı dökülürdü toprağa. Çocuklara çeşitli hediyeler dağıtılır ve yemek ikram edilirdi.

Anadolu’da hayat 23 Nisan’la yeniden başlardı. Yeniden özgürlük şarkıları daha güçlü söylenirdi.

Bir de geceleyin Kurtuluş Savaşı ile ilgili tiyatro gösterileri hazırlanırdı adına piyes dediğimiz. Kurtuluş Savaşı yeniden canlandırılırdı sıralar üzerine kurulmuş sahnede.  Emine bacı, Yahya çavuş, Ahmet dede hepsi bir bir gelirdi sahneye ayaklarında çarıklarla. Mustafa Kemal’in sesi yankılanırdı sahnede. ‘’Efendiler, ben size savaşmayı değil! Ölmeyi emrediyorum. Ya istiklal, ya ölüm.’’

Son olarak tüm oyuncular hep birlikte sahneye gelir ve üzerlerini kırlardan toplanan gerçek çiçekler atılarak kapanırdı perde.

Hazırlanışı, kutlanışı ve yankıları aylarca sürerdi hayatımızda. Şimdi yaşları 40,50, 60 olan herkesin maziye ait en güzel fotoğrafları bu günlerden kalan siyah beyaz resimler değil mi?

Canları pahasına bizlere bu güzel vatanı armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Türk tarihinin bütün şehitlerini rahmet, saygı, minnet ve şükranla anıyorum. Bayramımız kutlu olsun.