Aylardır Yalova kamuoyunun gündeminde olan KARMA OSB hakkında birçok siyasetçi, meslek odası ve sivil toplum örgüt başkan ve yöneticilerinin beyanatları ile Yalova Avrasya Giyim ve Yalova Gemi İhtisas OSB'lerin birleşmesi konusuna ilişkin, bilinçli-bilinçsiz birçok açıklama yapıldı.

Her iki OSB’nin İmar Planları ve Parselasyon Planları onaylanmış

Yalova Avrasya Giyim İhtisas OSB ve Yalova Gemi İhtisas OSB'nin Birleşmesi; 24/10/2017 tarihinde kurulan Yalova Avrasya Giyim İhtisas OSB ile 07/02/2011 tarihinde kurulan Yalova Gemi İhtisas OSB’de imar planları ve parselasyon planları onaylanmış.

Her iki OSB’de, 3.000 m2 den başlayıp, yaklaşık 300.000 m2’ye varan sanayi parselleri mevcut.

Yalova Avrasya Giyim İhtisas OSB’ye ait 112 parselin mevcut olduğu, bunların 104 adetinin boş, 8 adetinin ise ön tahsisinin yapıldığı, Yalova Gemi İhtisas OSB’de ise toplam parsel sayısının 81 olduğu, 31 parselin ön tahsisinin yapıldığı, kalan 50 parselin boş olduğunu görüyoruz.

OSB'lerin Müteşebbis Heyetleri kararlar alır

Birleşmesi istenilen Yalova Avrasya Giyim İhtisas OSB Müteşebbis Heyeti 15 kişiden oluşuyor. OSB’nin ortakları tarafından kurulan dernekten 11 kişi, Yalova Ticaret ve Sanayi Odasından 1 kişi, Yalova İl Özel İdaresinden 3 kişi bulunuyor.

  1. Gemi İhtisas OSB’nin de Müteşebbis Heyeti 15 kişiden oluşuyor. Bu OSB’nin ortakları tarafından kurulan dernekten 13 kişi, Yalova Ticaret ve Sanayi Odasından 2 kişi bulunur.

Her iki OSB'nin Müteşebbis Heyetleri 15 kişiden oluşuyor. Salt çoğunluk ile (en az 8 kişiyle) toplanabiliyor. Kararlar, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile (örneğin 8 kişi toplanılmışsa, 5 kişiyle) alınıyor.

OSB’lerin Karma veya İhtisas olması, Bakanlık Kararı ile oluyor

OSB Uygulama Yönetmeliğinin 5'inci maddesinin yedinci fıkrası gereğince; “OSB’lerin kuruluş aşamasında KARMA ya da İHTİSAS olarak belirlenen OSB türü, Müteşebbis Heyet veya genel kurul kararı alınması şartıyla, Bakanlık onayı ile değiştirilebiliniyor.

Bir ihtisas OSB'nin Karma OSB’ye dönüşmesi için; Önce, OSB Müteşebbis Heyeti karar veriyor ve Bakanlık onay verirse, Karma OSB’ye dönüşüyor.

Şu durumda, her iki OSB'de ki, Müteşebbis Heyette bulunanların oy çokluğu söz konusu. Müteşebbis Heyette ki dernek temsilcilerinin aldıkları karar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayına sunulmuş.

Bakanlık, Müteşebbis Heyette ki dernek temsilcilerinin aldıkları kararı onaylarsa, bu iki İHTİSAS OSB'nin KARMA OSB'ye dönüşmesi mümkün olur. Buna hukuki yönden bir engel bulunmadığını tüm Yalova kamuoyunun bilmesi gerek.

Her iki OSB’nin birleşmesi kararı, Müteşebbis Heyetine aittir

OSB Uygulama Yönetmeliğinin 23'üncü maddesinin birinci fıkrasının (s) bendi gereğince; “OSB’nin terkin edilmesine, genişlemesine veya bir diğer OSB ile birleşmesine karar verilmesi.” yetkisi, Müteşebbis Heyete aittir.

Buna göre; birleşmek isteyen OSB’lerin Müteşebbis Heyetleri karar alarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayına sunmaları, Bakanlığın da onaylaması halinde, iki OSB birleşir.

  1. dağılıma göre; her iki OSB'de de Müteşebbis Heyette oy çokluğuna sahip olan Dernek temsilcilerinin karar alarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayına sunmaları ve Bakanlığın onayıyla birleşmeleri mümkündür.

Neden YTSO ile İl Özel İdaresinden görüş talep edildi

İki OSB'nin birleşmesi için alınacak kararlar için ne YTSO’nın, ne de İl Özel İdaresinin izin ve/veya onayına ya da kendi karar organlarında bu hususta karar almalarına ihtiyaç bulunmamaktadır.

Ancak, OSB'lerin kuruluşunda yer alan bütün kurum ve kuruluşların sürece dahil edilmesi, konu hakkında tam ve doğru bilgi sahibi olmalarının sağlanması ve gönül rahatlığıyla olurlarını vermeleri, OSB'ler tarafından önemsenmiştir. Amaç, yerelin hassasiyetlerini de dikkate alarak, Yalova ili için en iyi kararların alınmasını sağlamak olmuştur.

Öte yandan belirtmek gerekir ki; Ticaret ve Sanayi Odasının ve Yalova İl Özel İdaresinin kuruluşa katılması ve kuruluş protokolünün hazırlanmasında söz sahibi olması halinde; birleşik yeni OSB'de yer alacak sektörlerin (6) sayılı başlık altında açıklanan çerçevede sınırlanması konusunda söz sahibi olması ve yerelin hassasiyetlerini yansıtması mümkün olacaktır.

Her iki OSB de bu iki kurumun yeni OSB'de yer almasını istemektedir. Mevzuat gereğince, OSB’nin kuruluşuna katılan kurum ve kuruluşlar, Müteşebbis Heyette temsil edecek üye sayısı, katılma payı oranlarıdikkate alınarak kuruluş protokolünde belirlenmektedir.

Bu nedenlerle ve yeni kurulacak OSB'ye katılım konusunda (katılma paylarını ve müteşebbis heyette temsil edilecek üye sayısını) belirlemelerini teminen, bu iki kurumdan karar talep edilmiştir.

Neden bu iki OSB birleşme istemektedir?

Yalova Avrasya Giyim ve Yalova Gemi İhtisas OSB'lerin birleşmesiyle güdülen amaç;

İki OSB konum itibariyle bitişik durumda olup, fiziki olarak birleşmeleri mümkün olduğundan, bitişik konumdaki bu iki OSB’nin gelmiş oldukları aşamalar da birbirine denk durumda olmaları.

İki OSB’nin birleşmesi halinde, tek ve ortak atık su arıtma tesisi, cami, okul, kreş kurulması gibi nedenlerle maliyetlerin çok aşağı çekilmesi; altyapı ihalelerinin ortak yapılması vs. nedenleriyle maliyetlerin bölüşülmesi. Diğer bazı giderlerden de (Personel giderleri gibi) tasarruf sağlanacağı.

Bu durum ise, altyapı bedellerini ödemekle yükümlü olan katılımcıların yükünü azaltacağı.

Birleşme halinde güç birliği ve masrafların paylaşılacak olması. Bu surette, her iki OSB'nin kuruluşuna katılan kurum ve kuruluşların yapacağı masrafların azalacak olması.

Birleşme halinde, yeni OSB’nin, Valinin Müteşebbis Heyet Başkanlığında tek heyetle yönetilecek olması.

Yalova Avrasya Giyim İhtisas OSB ile Yalova Gemi İhtisas OSB’de imar planları ve parselasyon planları onaylanmış durumda.

3000 m2'den başlayıp, yaklaşık 300.000 m2’ye varan sanayi parselleri mevcut. Her iki OSB’de, toplam sanayi parsellerinin yaklaşık %30’u oranında ön tahsisleri yapılmış. Şu anda yeni ön tahsis talep eden firmaların çoğunluğunu farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmalar oluşturmakta. Bunun yanı sıra büyük alan tahsisine ilişkin talepler, Yalova Gemi OSB’de kısmen sağlanabilirken, birleşmenin sağlanması halinde, Avrasya OSB tarafındaki geniş parsellerden tahsis yapma imkanı da doğabilecek.

Devamı haftaya...