Aralık ayı soğuğuyla birlikte geldi. Bu soğuk havalarda kendimizi iyice eve kapatıyoruz, işe gitmek için yataktan kalkmak bile çok zor geliyor ve hareketimiz iyice kısıtlanıyor. Hatta sonuç kilo almaya kadar ilerleyebiliyor. İşte tam bu sebeple metabolizmayı hızını arttırmalı, sayacağımız yöntemleri uygulayarak kilo almanın önüne geçebilir, soğuk kış günlerinde bile kendimizi daha zinde hissetmeye başlayabiliriz.

Kahvaltı etmeden güne başlamayın.

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür, bu sebeple aksatmamamız gerekir. Güne zinde başlamak, gece boyunca yavaşlayan metabolizmayı harekete geçirmek, tüketmemiz gereken enerjiyi daha sağlıklı şekilde alabilmek için kahvaltı öğününü atlamamalıyız. Aynı zamanda gün içinde odaklanmayı arttırmak için kahvaltının etkili olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Özellikle okul çağındaki çocuklar için kahvaltı kesinlikle evde yapılmalı, çocuğun derse olan ilgisi böylece biraz daha arttırılmalıdır.

Günde en az 1,5-2 litre su için.

Su hayatımızın vazgeçilmezidir. Güne başlarken içtiğimiz suyla tüm gece çalışan organlarımızın ihtiyacını karşılar, vücudumuzu ayıltırız. Kışın çoğumuz su içmeyi ihmal ederiz ancak metabolizmamızın hızlanması için bu maddeyi atlamamalıyız. Eğer içemiyorsak suyumuzu limon/ maydanoz/ çubuk tarçın/ nane yaprağı gibi aromalarla lezzetlendirebiliriz.

Haftada en az 3 kez balık tüketin.

Özellikle bu mevsimde balıklar çeşitlendi ve lezzetlendi. Bu sebeple sofralarımızdan eksik etmememiz gerekiyor. İçerdiği omega 3 sayesinde metabolizmayı hızlandıracak, sağlıklı yağ içeriğinden kilo vermeyi kolaylaştıracak, kan şekerini dengeleyecektir.

Ara öğün tüketimine özen gösterin.

Gün içerisinde öğünlerimizi sıklaştırarak metabolizmayı sürekli çalışır halde tutabiliriz. Sağlıklı tercihlerle tükettiğimiz 3 ana öğüne ek olarak 2-3 ara öğün ile bunu gerçekleştirebiliriz. Uzun süreli açlık; bir sonraki öğünde çok iştahlı olmaya, dolayısıyla fazla yemek yemeğe, bitkinliğe ve kan şekerinde dengesizliklere sebep olacaktır. Özellikle tempolu günlerde verimi arttırmak için sağlıklı ara öğünleri atlamamalıyız.

Hava soğuk diye eve kapanmayın, yürüyün.

Hareket metabolizmanın bir diğer olmazsa olmazıdır. Soğuk günlerde hareket etmek oldukça zor olabiliyor ancak haftada birkaç gün 20-30 dakikalık tempolu yürüyüşlerle vücudumuzu ve metabolizmamızı harekete geçirebiliriz. Soğuk havalar spor yapmanızı etkiliyorsa spor salonuna yazılabilir veya evinizde koşu bandını kullanabilirsiniz. Ayrıca metabolizma yavaşlamasındaki bir diğer etken vücuttaki kas yoğunluğunun az olmasıdır. Bu sebeple harekete geçmeli ve kas kütlemizi arttırmalıyız.

Günde 2 fincan yeşil çay tüketin.

Yeşil çay metabolizmanın hızlanmasına yardımcı besinler arasında baş sıralarda yer alır ve vücudumuzun yağ yakım hızını arttırır. Aynı zamanda kalp dostudur, içerdiği antioksidan maddeler sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bu sebeple sabah ve akşam olmak üzere demleme ya da poşet 2 fincan yeşil çayı günlük rutinimize dahil etmeliyiz. Ancak tansiyon hastalarının dikkat etmesi, içilen yeşil çayın günde 1 fincanı geçmemesi önemlidir.

Bahsettiğimiz bu 6 maddeyi bugünden itibaren yaşantınıza dahil edebilirseniz kendinizi her zamankinden çok daha zinde hissedeceksiniz. Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.