Kortizon vücutta su ve tuz tutulumuna sebep olur. Bu durumun önüne geçebilmemiz için dikkat edeceğimiz bazı adımlar vardır.

Tuz tüketimini azaltın

Kortizon böbreklerde tuzun geri emilimini arttırır. Bu durum da tansiyon yüksekliğine neden olur. Öncelikli hedefimiz tuz tüketimini azaltarak tansiyon yüksekliğinin ve uzun süreli kortizon kullanımında oluşabilecek böbrek hastalıklarının önüne geçmek olmalıdır.

Bol su için

Kortizon kullanımı vücutta su tutumuna yani ödeme sebep olur, bu durumun en iyi çözümüyse su içmektir. Bu nedenle, özellikle kortizon kullandığımız dönemde su içimini arttırmalıyız.

Sebze meyve yiyin

Kortizon kullanımında böbrekler potasyum atımını arttırır. Bu nedenle oluşabilecek potasyum kayıplarının önüne geçebilmek için potasyum kaynağımın olan sebze ve meyve tüketimini arttırmalıyız.

Kalsiyum tüketimini arttırın

Kortizon kalsiyumun bağırsaktan emilimini azaltarak kalsiyum eksikliğine neden olabilir. Bu nedenle kalsiyum kaynaklarından zengin beslenmek, kortizon kullanan kişilerin kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Süt, yoğurt, peynir (tuzsuz) temel kalsiyum kaynaklarımızdır.

Tatlı tüketimini azaltın

Kortizon kullanan kişilerde iştah açılır ve tatlıya yönelim artar çünkü kortizon kan şekerinin yükselmesine sebep olur. Bu durum da karbonhidrat ve özellikle tatlı eğilimini arttırır. Ancak tatlı tüketimi kan şekerini daha da yükselteceğinden tüketiminden kaçınılmalıdır.

Hareket etmeyi ihmal etmeyin

Kortizon kullanırken oluşabilecek ödemin ve diğer rahatsızlıkların önüne geçmek için en önemli basamaklardan biri de egzersizdir. Bu süreçte haftada 5-6 gün 30-40 dakika yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.

Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.