Geçtiğimiz hafta 24.12.2021 günü yapılan Yalova Kent Konseyi Başkan ve Yürütme Kurulu seçiminin ardından, Yalova Kent Konseyi’nin üç yıllığına yeni seçilen bir üyesi olarak, ilk toplantımızı geçtiğimiz hafta içinde yaptık.

Yalova Kent Konseyi Başkanlığına seçilen Mustafa Kandemir’in heyecanı, çalışma isteği ve pozitif enerjisi, Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Erkan Çetintaş’ın bilgi ve tecrübesi, Yalova Kent Konseyi Yürütme Kuruluna seçilen birbirlerinden değerli yeni isimlerle kent için çok güzel çalışmaların yapılacağı sinyalini aldım.

Yalova Kent Konseyi’nin ilk toplantısında, birkaç eksik dışında, tanışma, kaynaşma ile fikir alışverişinin, şehir için çok önemli hizmetlerin yapılacağı kanaatini doğurduğunu çok net söyleye bilirim.

Öncelikle; ‘Kent Konseyi nedir?’ sorusuna cevap verelim;

Kent konseyi, kentteki önemli aktörleri bir araya getiren bir platformdur. Kamu kurumlarının, sivil toplumun, meslek örgütlerinin, siyasi partilerin ve muhtarların temsilcileri, kent konseyinde bir araya gelir.

Kent konseyi, her türden farklılığa açık olarak bir kentin büyük buluşma arenasıdır.

Kent konseyi dışlayıcı ve ayrıştırıcı olmak yerine, olabildiği kadar çok kapsayıcı olma ilkesine dayalıdır.

Kent konseyinin hukuki dayanağı, belediye kanunudur 76. maddesidir.

Kent konseyinin ilk kuruluşu, belediye başkanının çağrısıyla olur. Ancak kent konseyi, belediyenin bir birimi, müdürlüğü veya uzantısı değildir. Sivil bir oluşumdur.

Kent konseyleri, demokratik katılımı kolaylaştırmak ve geliştirmek amacıyla kurulmuştur.

Türkiye’de kent konseyi, en önemli kurumsal katılım aracıdır.

Kent konseyinin temel işlevleri ise; Kentteki çeşitli aktörlerden oluşan bileşenleri ve paydaşları ile kentteki sorunları ortak akılla tartışmak; farklı paydaşlar arasında uzlaşma ortamları sağlamak; kamu kurumları ile toplum kesimleri arasında yeni köprüler ve diyalog kanalları kurmak; demokratik katılımı geliştirmek ve sivil toplumu güçlendirmektir.

Kent konseyi, kentte gönüllü dayanışmayı harekete geçiren bir kurumdur.

Kent konseyi, temel işlevlerini hayata geçirebilmek ve katılımı sağlamak için, bir iç organizasyona sahiptir. Kentteki çeşitli kurumların temsilcileri, kent konseyinin üyeleridir ve bunlar aynı zamanda konseyin genel kurulunu oluşturur.

Genel kurul; konsey yürütme kurulu, konsey başkanı ve konsey genel sekreterinin seçiminde söz sahibidir.

Kent konseyinin çalışmalarını, kent konseyi başkanı ve genel sekreteri koordine eder.

Kent konseyinde sorunların, fikirlerin ve projelerin geniş biçimde tartışılacağı ilk yer, çalışma gruplarıdır.

Kent konseyi, üyelerin talepleri, eğilimi ve kentin öncelikleri doğrultusunda pek çok çalışma grubu kurar. Çalışma grupları, tematik ve konu bazlı gruplardır. Bu gruplara katılabilmek için, kent konseyi üyesi olmak şart değildir. Çalışma grupları, daha geniş yelpazede bir katılıma imkan sağlar. Bu gruplarda pek çok konu ele alınır, tartışılır, raporlaştırılır. Bu raporlar ve öneriler, konseyin yetkili kurullarında görüşüldükten sonra, belediye yönetimiyle ve diğer ilgili kurumlarla paylaşılır, konunun takibi yapılır.

Kent konseylerinde kadın meclisi, çocuk meclisi, gençlik meclisi vb. meclisler kurulabilir.

Belediye kanunu, kent konseyini sivil bir platform olarak öngörmüştür. Ona bir tüzel kişilik vermemiş, özel bir bütçe tahsis etmemiştir. Ancak kanun, kent konseyinin faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli ayni ve mali destekleri belediyelerin yapmasını emretmiştir. Bu nedenle belediyeler bütçelerini yaparken, kent konseyi faaliyetlerini destekleyecek gider kalemlerini de bütçeye koyarlar.

Belediye ile kent konseyi arasında yakın bir ilişki vardır. Bu ilişkinin niteliği değişkenlik gösterir.

Kent konseyi, belediyeyle yakın diyalog içinde olan ancak kendi duruşunu koruyarak kentin sorunlarının konuşulmasına, tartışmasına ve ortaklaşılan çözümlerin takibinin yapılmasına katkı sağlayan bir kurumdur.

Kent Konseyi Yönetimi, Vali Erol ve Rektör Cebeci’ye makamlarında ziyaret etti

Yalova Valisi Muammer Erol’a haftanın ikinci günü ilk tanışma ziyaretini gerçekleştiren Yalova Kent Konseyi Başkan ve Yalova Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, Vali Erol’dan önemli eleştiriler aldı.

Yalova’da görev yaptığı 3 yıllık süre içinde şehir insanın a... yat dan uzak olduğunu, boşluğu, Yalova Kent Konseyi Yönetiminin doldurması gerektiğini söyledi.

Yaşadığı şehrin sahiplenmesi gerektiğinin altını çizen Vali Erol, Anadolu’nun bir çok şehrinde kentin sorunlarıyla ilgilenen, şehri sahiplenen köklü ve güçlü ailelerin varlığından bahsetti. Yalova’nın bu yönde çok zayıf bir kent olduğunu söyleyen Valimiz Sn. Erol’a katılıyorum.

Yalova’da doğmuş, büyümüş ve son 27 yıldır gazetecilik ile beraber çeşitli STK’larda gönüllü olarak görev yapmış biri olarak, Yalova da etkin ve yetkin görevlerde bulunan; birçok siyasetçi, bürokrat, meslek odaları ve diğer STK’ların başkan ve yöneticilerinin kente faydadan çok zarar verdiklerine tanık olmuşumdur.

Gün içinde, Yalova Kent Konseyi Başkan ve Yalova Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri olarak yaptığımız ikinci ziyaret ise Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci’ye oldu.

Rektör Cebeci, Kent Konseylerinin işlevini çok iyi bildiğini, Yalova da büyük eksikliğini gördüğü kentlilik bilincinin Yalova Kent Konseyi yönetimi ile giderebileceğine inandığını söyledi.

Yalova’nın çok önemli bir il olduğunu, kentin ve Yalova Üniversitesinin hak etmediği bir yerde bulunduğuna dikkat çeken Rektör Cebeci, ‘Şehrin yönetiminde çok uyumlu insanlar var. El ele verip başarılmayacak hiçbir bir şey yok. Şehrin en öncelikli ihtiyaçlarını tespit edip, kent yönetiminde uyumlu insanları harekete geçirmek, Yalova Kent Konseyi Başkanı ve Yürütme Kurulu Üyelerinin görevidir’’ şeklinde değerlendirmesine ben de katılıyorum.

Yalova Kent Konseyi Başkan ve Yalova Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi arkadaşlarımızla, gözle görülür doğru kararlarla, görevi hakkaniyet içinde yapacağımızın bilinmesini ister, vatandaşlarımızın da takipçimiz olmasını istiyorum.