Son iki haftadır Yalova’nın batı kesiminde yer alan Termal, Çınarcık, Armutlu İlçeleri, Koru, Teşvikiye ve Esenköy Beldelerini dolaştım. Bu bölgelerdeki yatırımcılarla konuştum, gezmeye gelen, tatil yapan vatandaşlarla sohbet ettim.

Yalova, her ne kadar 2019’un yaz ayları geçtiğimiz yıllara göre daha zayıf geçse de, bu turistik bölgelerin özellikle hafta sonları; deniz, yayla, şelale ve kaplıca için gelen yerli ve yabancı 1000’lerce turiste başarıyla ev sahipliği yaptığına tanık oldum.

Yalova’nın batısında ki turizm potansiyeli Termal Belediyesi mücavir alanı içinde Karadereli Grup tarafından yaptırılan 700 yataklı otelin hizmet veremeye başlaması, Koru’da HAR-BİŞ tesislerinin havuzu ve denizi ile tam teşekküllü olarak yaz-kış hizmet vermesi. Koru Belediyesi Kum Plajına insan akını, Teşvikiye Kent Ormanı ve şelale yollarının onarılması, Esenköy’deki Çaldere Şelale yolunun açılması, kadınlara yönelik yeni kapalı plajların hizmete girmesi, Teşvikiye Kum Plajı’na İstanbul, Bursa ve Kocaeli’nden günü birlikçilerin akması, yöre halkının kendi imkanlarıyla yaptıkları yatırımlar, Yalova’nın turizmine önemli katkılar sağlıyor.

Daha birçok yatırım ihtiyacı olan Yalova’nın batı bölgesi için, başta Yalova-Armutlu NATO yolu olmak üzere, nüfusu yaz aylarında; 5’e, 10’a katlayan bu bölgenin İller Bankası’ndan paylarının yükseltilmesi için Yalova’yı yöneten idarecilerin harekete geçmelerini bekliyor, yatırımcıların bölgeyle tanıştırılması gerektiğinin altını çiziyoruz.

Doğa’ya bırakılan her atık, değerlerimize talandır

Tatil bölgelerinde temizlik konusunda yatırımcılar başta olmak üzere; ilimize, ilçemize, beldemize ve köyümüze gelen misafirlerimize öğretmemiz gereken en önemli husus, çevre temizliğinde duyarlı olmaları konusudur.

Denize, şelaleye, ormanda pikniğe giden her vatandaşımız, kendi yarattığı kirliği kendisinin bertaraf etmesi gerektiğini anlatmalı, denetlemeli, bu düşünceyi 7’den 70’e her kesime aşılamalıyız.

Merkezlerden çok uzak alanlara belediyeler tarafından hizmetin götürülmesinin imkansız olduğu gerçeği ile hareket edilmeli, gün içinde bizler tarafından kaynaklanan kirliliğin, yine bizler tarafından temizlenmesini sağlamalıyız. Bu konuda hassasiyet gösterilmeli, kırıcı olmadan çevremizdeki vatandaşlarımızı mutlak surette uyarmalıyız.

Teşvikiye Belediyesi’nin geçtiğimiz günlerde uygulamaya koyduğu ve büyük taktir topladığı ‘Çöp Poşet’ uygulaması ile doğada kirliliğin önüne geçileceği düşüncesindeyim. Bu uygulamayı hayata geçiren yetkilileri candan kutluyorum.

Hedefimiz, ‘Görmek istediğimiz gibi bırakmak’ olmalı…