Şap aşısının yapılmış olması zorunlu

Şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda (sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar) rastlanan, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çok bulaşıcı viral bir hastalık. Şap ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et veriminde % 30-45, süt veriminde % 15-35 arasında kayıplarına neden oluyor. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas ve hastalık ölümle sonuçlanabiliyor. Hastalıktan korunma yolu ise hayvanların 6 ay aralarla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanması şekilde gerçekleşiyor. Ayrıca büyükbaş hayvanların il dışına sevklerinde ve hayvancılık desteklemelerinde şap aşısının yapılmış olması zorunlu.

LSD Sığır Çiçeği (Sığırların Nodüler Ekzantemi, Lumpy Skin Disease) Klinik bulgular, yüksek ateş ve sonrası deride oluşan bir iki taneden yüzlercesine 0,5 cm-7 cm çapında derinin kalınlığı boyunca kabarık, dairesel ve sert kalınlaşmalarla karakterize nodül ve yumrular, ağız çevresi ve iç organlarda ortaya çıkan nodüller, lenf yumrularında büyüme ile karakterize. İneklerde özellikle laktasyon döneminde yüksek ateş nedeni ile süt veriminde ciddi düşüşlere, boğalarda ise geçici veya kalıcı kısırlığa neden oluyor.

 

Üretim kaybının % 45-65 civarında 

Enfekte hayvanların zayıflaması ve birkaç aya varan iyileşme periyodu damızlıkların büyüme oranında düşüşlere neden olmakta. Yoğun sığır yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgelerde LSD' den kaynaklı direk ve indirek üretim kaybının % 45-65 olduğu tahmin ediliyor. LSD virüsü kan, burun ve göz akıntısı semen, salya ile yayılıyor. Sokucu sinekler hastalığın yayılmasında en büyük role sahip.

Doğal enfeksiyonda kuluçka süresi 1-4 hafta olarak tahmin ediliyor. Salgınlarda hastalığın yayılması %85'lere kadar çıkıyor. Bunun yanında genelde hastalıktan ölüm düşük(%1-3) ancak bazı salgınlarda %40'a ulaşabiliyor. Tüm yaş gruplarının duyarlı olduğu hastalığa karşı, yıllık olarak aşılanan hayvanlar, hastalıktan korunuyor.

İl ve İlçe Tarım Orman Müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekiyor

Kampanya süresince il de bulunan büyükbaş hayvancılık işletmelerinin tamamına ulaşılmaya çalışılacak. Görevli personelin aşılama için ulaşamadığı, yada herhangi bir nedenle aşılanamayan büyükbaş hayvanı olan yetiştiricilerin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları ve ayrıntılı bilgi almaları için İl ve İlçe Tarım Orman Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor.