Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığı ve Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Başkanlığı desteğiyle OSB’lerde Teknoloji Geliştirme Projesi kapsamında sanayide Ar-Ge ve yenilik odaklı rekabetçiliğin artırılmasına yönelik çalışmalar yaygınlaştırılmaya devam ediyor. İlk etapta pilot olarak seçilen Manisa ve Başkent OSB YM’lerinin uygulama süreçlerinin ardından 2. etapta Çerkezköy ve Yalova Makine İhtisas OSB bünyelerinde kurulacak merkezler, firmalara yenilik ve yenilik yönetme kapasitelerini geliştirme süreçlerinde destek sağlayacaklar. Henüz kurulum aşamasında olmasına rağmen Yalova Makine OSB’nin 4 pilot uygulamadan biri olması oldukça dikkat çekiyor.

Çalışmanın ilk adımında sektördeki ihtiyaçların belirlendiği ve bu verilerin analizlerine göre tasarlanacak programların hazırlandığı rapor yayınlandı. Yalova Kurulum aşamasında hazırlanan iş planı ve personel istihdamını gerçekleştirecek olan merkezler, öncelikle OSB bünyelerindeki firmaların çalışanlarına ve firma sahiplerine yetkinliklerini artırılacakları çalışmalar sunacaklar.

Yalova’da okuldan bilgisayar çaldı, Kütahya’da yakalandı Yalova’da okuldan bilgisayar çaldı, Kütahya’da yakalandı

Proje sürecinde, iki YM toplamda 200 mavi yaka personele, 150 Ar-Ge personeline, 20 dış̧ ticaret personeline ve 20 firma sahibine yetkinlik artırıcı eğitimler verirken, seçilen firma sahiplerine birebir mentorluk sağlayacak. Toplam 20 firmanın yenilik yol haritasının hazırlanacağı ve öncelikli projelerin destekleneceği çalışmalarda, 5 yeni Ar-Ge / tasarım merkezi kurulmasına da öncülük yapılacak ve boo firmaların kamu desteklerinden yararlanması için eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilecek.

Yenilik Merkezinin faaliyetleri arasında firmaların OSB’ler içindeki diğer firmalarla ve Bölgesel Yenilik Sistemi aktörleriyle iş birliği oluşturma ve yönetme kapasiteleri geliştirilerek potansiyel ortak bulmaları için bir platform geliştirilmesi de yer alıyor.

Bu çalışmalarla Yalova Makine İhtisas OSB’nin yenilikçi birer yapıya dönüştürülmesi, OSB’lerin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve bünyelerindeki firmalarının başta Ar-Ge ve yenilik olmak üzere, üretim, pazarlama ve yönetsel kapasiteleri artırılması hedefleniyor.