Moderatörlüğünü Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay’ın yaptığı konferansta Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Türkkan Evrensel Akciğer Kanserinin nedenleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri ile korunma yollarına ilişkin bilgi verdi.

Dünyada meme kanseri ile birlikte en fazla görülen Akciğer kanserinin en önemli sebebinin sigara olduğunu belirten Prof. Dr. Türkkan Evrensel sadece içenlerin değil, sigara içenlerin dumanına maruz kalan pasif içicilerin de risk altında olduğunu belirtti. 

Prof. Dr. Evrensel Akciğer kanserinin yayılmadan önce, erken bir evrede tespit edilmesinin başarılı bir şekilde tedavi edilme olasılığını arttırdığını, son yıllarda tedavide de ilerlemeler kaydedildiğini ve Akciğer kanserinden korunmak için sigaranın bırakılması, dengeli beslenilmesi, egzersiz yapılması, hava kirliliğine ve kimyasallara maruz kalınmaması gerektiğini, tedavi sırasında ailenin desteğinin yanı sıra konuya ilişkin çalışan sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının da hastaların moralinin artmasına yardımcı olacağını belirtti.

Prof. Dr. Evrensel Akciğer kanserinden korunma yollarını da anlatarak konuşmasını bitirdi.

Diğer konuşmacılar BİKAMDER’in kurucularından Volkan Tumgan ve hem kurucusu hem de şu anda derneğin başkanlığını yapan Nurcan Bayar idi.

Volkan Tumgan ailesinden birçok kişiyi kanserden kaybettiğini, kendisinin de ağır bir verem hastalığı geçirdiğini anlatarak akciğer sağlığının ne kadar önemli olduğunu ve kanser hastalarına desteğin öneminden bahsetti.

Daha sonra söz alan BİKAMDER başkanı Nurcan Bayar “BİKAMDER olarak bizler, duyarlı birkaç hasta ve hasta yakınının çileli hastane yolculuklarına son verilmesi adına ses getirsin diye düzenlenen platform sayfasıyla yaptığımız imza kampanyası neticesinde giderek dernekleşen, halkın ve hastaların sesini yetkililere duyurmaya çalışan, sağlık konularında duyarlılığı arttırıp sağlıklı nesillerin yetişmesi için çabalayan gönüllüleriz.

Bu çabalarımız neticesinde imkansızı başarmış, topladığımız 25 bin imza neticesinde 12 Ekim 2015 tarihinde ilimize, Kemoterapi Ünitesinin açılmasına vesile olmuş olmanın mutluluğunu yaşamış, hatta Çanakkale'ye bile örnek olmuş, onkoloji ünitesi için de verilen sözlerin takipçisi olmaya devam edeceğiz demiştik.

Kanser hastalarının sessiz çığlıklarına ses olduk. Sonuçta yakında açılacak olan 400 yataklı Şehir Hastanemize Onkoloji Bölümünün açılmasını sağladık.

Meme Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü'nü ziyaretimiz esnasında yapılan konuşmada yapımı devam eden hastanenin Onkoloji bölümüne PET-CT cihazının gelmeyeceğini öğrendikten sonra, Yalova Valiliğinin de izniyle yeni bir imza kampanyası başlattık.

Can Özüm adını verdiğimiz bu kampanyamız, eminim ki amacına ulaşacak, bu konuda yine elimizi uzattığımız Yalova Halkımız elimizden tutacak, hastalarımız daha iyi şartlarda tedavi olabileceklerdir. Bunun için çabalamaktayız” şeklinde konuşarak bu konuda kendilerine destek verilmesini istedi.

Yalova Üniversitesi’nde eğitim gören bazı öğrencilerin de çalışmalarına destek verdiğini de sözlerine ekledi.

Etkinlik dinleyicilerin Prof. Dr. Türkkan Evrensel’e sordukları sorulara aldıkları cevaplardan sonra sona erdi.