Hipertansiyonun, tedavi edilmediğinde inme, kalp krizi, kalp yetmezliği ve böbrek hastalıkları gibi ölümcül sonuçlara neden olabildiği ifade edilirken; Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde 1.3 milyar insanın bu hastalıkla yaşadığı ve her yıl yaklaşık 11 milyon kişinin hipertansiyon kaynaklı hayatını kaybettiği bildirildi. Türkiye’de ise 15 yaş üstü bireylerde hipertansiyon görülme sıklığı %18,3 olarak ölçülürken, yaşla birlikte bu oranın arttığına dikkat çekildi.
Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında, hastalığın önlenebilir ve tedavi edilebilir olmasına rağmen farkındalık oranlarının düşük olduğu vurgulandı. Dünya genelinde hipertansiyon hastalarının sadece yarısından fazlasına tanı konulabildiği, tedavi görenlerin ise yalnızca %21’inin tansiyonlarının kontrol altında tutulabildiği kaydedildi.
Bakanlık ayrıca, Türkiye’de uygulamaya konulan Türkiye Kalp-Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı, Böbrek Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı ve Hastalık Yönetim Platformu (HYP) gibi projelerle, hipertansiyonla mücadelede önemli mesafeler kaydedildiğini bildirdi. Temmuz 2021 – Mart 2025 tarihleri arasında yürütülen taramalarda 278 bin kişiye hipertansiyon tanısı konulduğu ve bu hastaların %82’sinin tansiyonunun kontrol altına alındığı açıklandı.
Vatandaşlara sağlıklı yaşam önerilerinde de bulunulan açıklamada şu uyarılar yer aldı:
-
Sağlıklı beslenin, tuz tüketimini azaltın
-
Sigara ve alkolden uzak durun
-
Düzenli egzersiz yapın
-
Aile hekiminize başvurarak tansiyonunuzu düzenli ölçtürün
-
İlaçlarınızı hekim tavsiyesiyle düzenli kullanın
Sağlık Bakanlığı, vatandaşları aile sağlığı merkezlerine başvurarak periyodik sağlık taramalarını yaptırmaya ve yaşam tarzlarını gözden geçirerek hipertansiyonla mücadelede aktif rol almaya davet etti.