Şehirlerin bunaltıcı ve yoğun karmaşası içerisinde nefes almak bile güçleşiyor. Hele hele toplumun ortak kullanımına ayrılan alanlar o kadar azaldı ki! Kişi başına düşen ortalama yeşil alan, çocukların koşup oynayacağı parklar, şehir meydanları… Hepsi hayatın olmazsa olmazı. Kaldırımlar, yayaların ve özellikle engellilerin engelsiz yol kat etmeleri açısından hep göz önünde. Şehirler araçlara göre değil, insanlara göre dizayn edilmeli, plan ve programlar ona göre yapılmalı. Şehrin en güzel yerinde denize nazır dalga ve martı sesi içindeki otoparklardaki araçların hep bizden şanslı olduğunu düşünmüşümdür Yalova’da.

Yalova’da kaldırımda yürümek artık imkansız hale geldi. Kaldırıma, bazı yerlerde yola kadar taşmış masa sandalyeler atılarak müşterisine hizmet verilen Yalova Merkez’de bu duruma dur denmeli artık. Benim gözüme tüm bunlar çarparken sizin de gözünüze çarpıyordur. Kaldırımda dükkanının önünden birkaç metre ileriye giderek hatta etrafını da çevirerek adeta işgal etmiş esnaf karşısında vicdanlar nerede? Böyle bir şehirlilik kültürü hiçbir yerde yok. Ne hijyen ne de esnaflık adına buna evet denemez. Yol kenarında açık yerde yemek mi yenilir, yemek mi servis edilir? Parkın üzerinde çimenlerin üzerinde çay mı içilir, tost mu yenir? Hayır, böyle olmamalı. Kaldırım, yol işgalleri derken park işgalini Yalova’da yaşıyoruz maalesef…

Topluma tahsis edilmiş bu alanlar hepimizin, bu alanlar hepimizin nefes alacağı, çocukların rahatça koşturacağı ortak alanlardır. Kimse şahsi menfaati için, daha fazla para kazanma hırsı için ortak kullanım alanlarını bu şekilde işgal edemez. Çağrıda bulunuyorum: Bu alanları lütfen iade ediniz… Yetkililere sesleniyorum; gereğini yapınız… Yoksa bu gidişle yarın daha da ileri gidilerek şehir daha da yaşanılamaz hale gelecek…

Güzellikler, yaşanabilir şehirler ortak kullanım alanlarının arttırılması ile korunabilir. Hakkımız olan alanların alınarak geriye gidişi kabul etmiyorum bu şehirde yaşayan birisi olarak… Kaldırımda rahatça yürüyeceğim, parkında, yeşil alanında rahatsız edici görüntülerin olmayacağı daha yaşanabilir bir şehir istiyorum. Bundan da ödün vermeyeceğim. Bunun yanında çekme mesafesini çeşitli şekillerde resmen işgal ederek adeta şehrin hakkına hukukuna girenler de gözden kaçmıyor. Nasıl bu alanları kapatıp adeta dükkanlarının içine alarak ticari faaliyetinizde kullanabilirsiniz? Buna göz yumanlar da neden yasal gereğini yapmaktan imtina ediyorlar anlaşılır değil?

Hep birlikte yaşadığımız Yalova’mız için kent meydanları gündemde olmalı, Yalova için daha yeşil, daha geniş ve yaşanabilir bir şehir merkezi olmalı… Yeni planlamalarla alternatifler üretilerek geleceğin Yalova’sı için zaman geçmeden altyapının yenilenmesi gerekiyor. Yalova 3-5 caddeye sıkışıp kalmış bir şehir olmamalı, modern ve geniş alanları ile makro bazda yapılacak alanları biz hak ediyoruz ve istiyoruz… Bu misyon ve vizyonla 30 yıl, 50 yıl sonrasına göre yapılacak projeksiyonlarla Yalova’mız yeniden yapılandırılmalı, güncellenmeli. Ancak bu yaklaşımla daha yaşanabilir, sağlıklı ve kentleşmiş bir Yalova elde edilebilir.

Bu şehir hepimizin ve hepimizin de aynı hassasiyetle sahip çıkması gerekiyor…

Bir başka yazımda görüşene kadar kalın sağlıcakla…