Tüyleri ürperten, dağları titreten, milletine cesaret, düşmanına korku salan bir nida: "KORKMA!"

12 Mart 1921 tarihinden beri aynı ruh ve hissiyat ile okuduğumuz, bir milletin destanıdır İstiklal Marşı. Vatanın dört bir yanı işgal altındayken, istiklal ve istikbal mücadelemizin en çetin döneminde ülkemize en güzel armağanı milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy vermiştir. Öyle bir armağan ki hiç eskimemiş, ilk gün ki heyecanımızı içimizde taşımaya devam etmiştir. İstiklal Marşımız milletimizin esareti reddederek verdiği kahramanlıklar ile dolu bağımsızlık mücadelesini sürdürmesine moral ve cesaret kaynağı olmuştur. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nın güftesini şiirlerini topladığı Safahat’a dahil etmeyip İstiklal Marşı’nın Türk Milleti’nin eseri olduğunu beyan etmiştir.

İstiklal Marşı; ezelden ebede hür yaşamanın sembolüdür. Yeri geldiğinde kükremiş sel olmak, yeri geldiğinde dağları yırtmaktır. Vatan için düşmana karşı göğsünü siper etmektir. Kefensiz yatan şehitlerin yüreğine serpilmiş sudur. Bastığın toprakta ecdadının yattığını bilmektir. Vatanını canından ve cananından üstün tutmaktır. Cennet vatanın uğruna feda olmaktır. Ezanı dindirtmemek, bayrağı indirtmemektir. Bir Milletin bağımsızlık aşkının, imkânsızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın, azim ve fedakârlıkla verilen kurtuluş mücadelesinin mısralara dökülmüş ifadesidir.

İstiklal Marşı'nda Alparslan'ın Anadolu'yu vatan kılan azmi ve iradesi vardır. İstiklal Marşı'nda Haçlı'yı durduran Kılıçarslan'ın imanı, Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi'nin halis niyeti yer alır. İstiklal Marşı'nda İstanbul'un fethinin, Fatih'in en büyük rüyalarının izleri vardır. İstiklal Marşı’nda Mustafa Kemal’in ‘Ya istiklal ya ölüm’ ifadesindeki inanmışlık duygusu vardır.

Milletimizin bağımsızlığa ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştıran İstiklal Marşımızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Milli Marş olarak kabul edilişinin yıl dönümünü kutluyor; başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm kahraman şehitlerimizi ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyoruz.