Kanun ve yönetmelik ile hak olarak tanınmış olan kentsel dönüşüm; şehrin bir bölümünün veya bir kısmının afet riski taşıyan bölgelerinin belirlenmesi, sağlıklı ve depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi işlemidir. Kentsel dönüşümün amacı, kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en azami seviyeye indirilmesi ve standartlara uygun sağlıklı yaşama alanları oluşturmaktır. Bu kapsamda mevcut yapıların güvenli hale getirilmesi, yapı sahiplerini yenilemeye teşvik etmek amacıyla 16 Mayıs 2012 tarihinde 6306 sayılı ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’ yürürlüğe girmiştir.

Marmara bölgesi ve özellikle Yalova halkının yaşadığı ve benliğinde unutulmaz kötü anılar bıraktığı 17 Ağustos depremi de dâhil olmak üzere çeşitli felaketler ile meydana gelen kayıplar, düzenlemelerin ne kadar yetersiz olduğunu gözler önüne sermiş ve kanun koyucuları sağlıklı yapılar için gerekli düzenlemeleri yapmaya yönlendirmiştir. Kentsel dönüşüm kavramı da 17 Ağustos depremi sonrası geçte olsa Türkiye’nin gündeminde yerini almış ve geleceğin Türkiye’sini inşa etmek yolunda önemli bir süreç haline gelmiştir. Bu bağlamda yapıların inşa aşamasında denetimi artmış, yapı denetim kurumları oluşturulmuş, sağlıklı bir şekilde oturmaya elverişli binaların yapımında Avrupa standartları göz önüne alınmıştır.

Yalova’da kentsel dönüşüm istenilen seviyeye gelememiş, toplu şekilde ada bazında dönüşüm hayata geçirilememiştir. Yalovalının gelecekte daha sağlıklı yapılarda hayatını idame edebilmesi Yalova belediyesi ve Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü başta olmak üzere şehri yöneten kurumlar tarafından alınan kararlar sayesinde gerçekleşecektir. Medya da ara sıra ‘Yalova’da kentsel dönüşüm müjdesi’ adı altında haberler çıkmakta ve bu haberler hiçbir zaman amacına ulaşamadan benliğimizden kaybolup gitmektedir. Yalova’nın ve Yalovalının en büyük ve en önemli problemleri arasında yer alan deprem riskine karşı, siyasiler siyasi kimliğini bırakıp şehrin ileri gelenleri ile kentsel dönüşüm kapsamında Yalova’nın menfaatine adımlar atmalıdır.