Zaman değişim zamanı. Her şey değişiyor ve dönüşüyor. Bu dönüşümde fiziki olarak her türlü hizmet binası da nasibini alıyor ve almalı da. Köylerimizdeki muhtarlık binaları her ne kadar pandemi ortamında gerçek işlevini yeterince göremese de gelecekte bu işlevinin arttığını göreceğiz. Köylerin adeta merkezi durumunda olan muhtarlık hizmet binalarının işlevleri daha da artacak. Bu öngörü için uzun yılları beklemeye gerek yok. Özetle yüklenen misyon bizi, nasıl hareket edilmesi sorusunun cevabına götürecektir. Bu binalar yaşamalı ve yaşatılmalı. Köylerin dokusu ile de uyumlu olarak modernizasyonuna önem ve öncelik veriyoruz. Çocuklar, gençler, kadınlar, yaşlılar hep bu yapılara hayat vermeli. Kendilerini de bu yapılarda bulmalı. Ekonomik hayatın da merkezi olmalı, kültürün sporun, dostlukların merkezinde olmalı, olabilmeli. Eski köy konakları bu açıdan bence modeldir. Köye gelen nerede kalacağını, nerede yemek yiyeceğini düşünmezdi. Aslında bu örfümüzle de direk bağlantılı. Misafir, Allah misafiri idi ve baş üstünde tutulurdu. Günümüze gelince her şeyin çekirdek yapıya büründüğü evde, dede, babaanne, anneannenin bile olmadığı, büyüklerin huzurevlerinde kalmak zorunda olduğu ortamın verdiği atmosfere girmek istemiyorum. Torunlar ile dedelerin buluşamadığı ortamda kültürel aktarım nasıl olur? Nasıl nesiller arası ilişki kurulabilir? Bu şartları sağlayacak fiziki mekân önemli. Dolayısıyla da köy konaklarına asli görevlerine dönüşü sağlayacak yaklaşımları sergilemek gerekiyor.

Dedelerimizden kalan kültürel mirasın korunması ve yaşatılmasına önem gösterilmeli. Sadece fiziki yapı değil, köy ruhunun, kimliğinin de korunması gerekiyor. Bu yönüyle ilimizde muhtarlık konaklarının modernizasyonu program dahilinde devam etmekte. Çiftlikköy ilçemizdeki Burhaniye köyümüzde güzel bir örneği oldu. Gerek hizmet binalarının zamanla deformasyona uğramaları, gerek ısı izolasyonu yönüyle de bakıldığında bir ihtiyaç. Köylerimizde önceki dönemlerde yapılan hizmet binalarının program dâhilinde modernizasyonu ve bakımı için İl Genel Meclisimizde karar alınmıştı. Bu yıl İlyasköy ve Çukurköy muhtarlık konaklarının tadilatı yatırım programına alındı. İl Özel idaremiz konu ile ilgili ön çalışmalara başlayacak. Muhtarlık konaklarının çok amaçlı olarak kullanımını önemsiyoruz. Zamanın değişen ve gelişen ihtiyaçlarını da göz önüne alarak çalışmalarımızı güncelliyoruz. Köylerimizdeki talepleri bütçe imkânlarımız doğrultusunda değerlendirip öncelik ve fayda analizi ile zaman içerisinde karşılamanın gayreti içerisindeyiz. Köylerimizde bu açıdan gençlerin zamanlarını daha iyi geçirebilecekleri konularda projelerimiz önümüzdeki süreçte de olacak.

Bunun yanında bu yıl Çukurköy Köy Meydanı düzenlenerek Çukurköy’e has bir meydan yapılacak. Projelendirme çalışmaları İl Özel İdaremiz tarafından yapılmaya devam ediyor. Her köyümüzün kendisine has özelliklerini, köy meydanlarında öne çıkarmayı hedefliyoruz. Bu çalışmalar, tüm ilçelerimizde program ve bütçe imkanlarımız ölçüsünde yapılacak. Yalova İl Genel Meclis Üyesi arkadaşlarımızla uyum içerisinde iki yılı geride bırakırken önümüzdeki 3 yıllık süreçte de bu çalışma hızımız artarak devam edecek.

Köylü çocuğu olarak köylerimize her fırsatta gitmeye çalışıyorum. Her bir köyümüz ayrı güzellikte. Her köyümüzün ihtiyacı da talepleri de zaman içinde farklılık gösterebiliyor. Bu yönüyle bakıldığında hizmet ve yatırım planlaması yapılırken öncelikle köy muhtarlarımız ve hemşerilerimizin taleplerini dikkate alarak yürütüyoruz. Gerek ilçelerimizdeki Köylere hizmet götürme birliklerimiz, gerekse İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaremiz, kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak her kuruşun hesabını yapıyor ve önem derecesine göre hızlı şekilde yatırım ve hizmetlerimizi yapıyoruz. 2021 yılını da bu yönüyle iyi planladık ve köylerimize önümüzdeki süreçte yatırımlarımız artarak devam edecek. Bu vesileyle emeği geçen, katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Başka bir yazımda buluşana kadar kalın sağlıcakl