Ramazan Ayında Beslenme


Beyza Nur Akın

Beyza Nur Akın

07 Nisan 2021, 16:00

Öncelikle Mübarek Ramazan ayının hepimize sağlık, mutluluk, huzur getirmesini temenni ederek herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum.

Ramazan ayında da sağlıklı beslenmemizi devam ettirebiliriz. Uzun saatler aç kaldıktan sonra ağır yiyecekleri tüketmek hem vücudumuza hem sağlığımıza zarar verecektir. Gelin bu Ramazan ayını birlikte sağlıkla geçirelim. Nasıl mı?

Sahur

Her gece sahura kalkmaya özen göstermeliyiz. Gece yiyip yatarak sahuru atlamak; daha uzun süre aç kalmamıza böylece kan şekerinde düzensizliklere, daha fazla acıkmaya ve halsizliğe sebebiyet verebilir. Sahura kalktığımızdaysa kahvaltılık tarzı besinler önceliğimiz olmalıdır. Aynı zamanda uzun süre tok tutmasından dolayı proteinlere ve lifli gıdalara yer vermeyi ihmal etmemeliyiz.

İftar

Uzun süre aç kalındığı için genelde iftar 10 dakikada tamamlanıyor ancak bu kesinlikle çok yanlış bir davranıştır. Tüm gün boş kalan midemizi yavaş yavaş doldurmalıyız, yemeğimizi yavaş yemeli, besinleri iyice çiğnemeyi unutmamalıyız.

1 hurma ve 1 bardak suyla orucumuzu açtıktan sonra 1-2 kepçe çorbamızı içelim. Namaz kılacaksak 10 dakika namaz molası verelim. Sonrasında ana yemeğimize geçiş yapalım. Salata ve yoğurdu iftar sofrasından ihmal etmeyelim.

Su tüketimi

Suyun vücudumuzun vazgeçilmezi olduğunu biliyoruz. Ramazan ayında da en önemli besin ögelerinden biri sudur. Uzun süre açlık ve susuzluk; kabızlık, hazımsızlık, gaz, şişkinlik, halsizlik, baş ağrısı gibi sorunlara sebep olabilir. Bu nedenle günde 2 litre suyu iftar ve sahur arasında tüketmeye özen göstermeliyiz.

Protein

İftarda ve sahurda yeterli proteini almazsak uzun süren açlık esnasında vücutta kas kayıpları gözlemlenir. Bu sebeple sahurda yumurta, peynir, süt gibi; iftardaysa et/ tavuk/balık/ kuru baklagiller gibi protein kaynaklarına yer vermeliyiz.

Yeterli lif

Sebze meyve tüketimi ve sahurda yiyeceğimiz tam buğday ya da çavdar ekmeği lif alımı açısından oldukça önemlidir. Hem tok kalmamız hem barsak hareketlerimizin düzenli çalışabilmesi için günde 3-5 porsiyon sebze meyve tüketimini ihmal etmemeliyiz.

Ara öğün tüketimi

İftar sahur arası alacağımız total kaloriyi saat aralıklarına bölebilmek için ara öğün tüketimi şarttır. Yağlı tohumlardan, meyvelerden yahut haftada 2-3 kez yiyeceğiniz sütlü tatlılardan yapacağınız seçimlerle ara öğünlerinizi renklendirebilirsiniz.

Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.