Yanlış yayılan bilgiler doğrultusunda diyet yapacağım veya beslenmeme dikkat edeceğim diyen kişilerin aklına ilk olarak yağı hayatından çıkartmak, yağsız diyetler uygulamak geliyor ama ne yazık ki yağsız diyet modeli insan sağlığı için sorun teşkil eden en önemli sebeplerdendir.                        

Son yıllarda ortaya çıkan bu ‘yağsız beslenme’ furyasının nedenlerinden biri olarak 'yağ tüketimi kolesterolü yükseltir' tezi öne sürülüyor fakat bu doğru değil. Yapılan çalışmalarda görüyoruz ki kanda ki yağ profilini kötüleştiren şey yağ tüketimi değil, gereğinden fazla alınan karbonhidrat tüketimidir. Düşündüğümüz gibi fazla yağ tüketimi kan kolesterolünü arttırmıyor. Bu yüzden bu tez artık doğru kabul edilmiyor.                                                                                                                                         

İkinci nedenlerden biri ise ‘yağlar yüksek kalori içeriği sebebiyle vücuttaki yağ deposunu arttırır’ düşüncesidir. Düşündüğünüz gibi vücuttaki yağ kütlesinin artmasının sebebi tükettiğiniz yağlar değil. Vücuttaki yağ depolarını, fazla alınan karbonhidratlar sonucu salgılanan insülin hormonu oluşturur. Basit karbonhidratlar vücuda ne kadar çok alınırsa vücut o kadar çok insülin salgılar, salgılanan insülin hormonu ise vücutta ki yağ depolanmasını uyararak, vücudun yağ kütlesini arttırır. Bu yüzden yağ kütlesini düşürmek adına uygulanan yağsız diyet modelleri işe yaramaz. Sizi belli bir noktaya getirip sonrasında metabolizma bozukluklarına yol açarak, eski geldiğiniz noktaya geri dönersiniz.          

Oysa ki diyetteyken yüksek kalori diye kaçtığınız yağlar, karbonhidratlar gibi insülin salgılattırmaz, yağ depolanmasını uyarmaz ve karbonhidratlara göre 4 kat daha fazla tokluk sağlar.                                                                                                                                                            

Bizi bu sisteme iten tek şey geçmişten gelen yanlış bilgiler değil, piyasada yağları kötü bir besin gibi gösteren, bunun pazarlayan birçok ürün var. Piyasada ‘light’ ürün adı altında satılan birçok ürün aslında ticari satış amacıyla ortaya çıkmış diyete uygun olmayan ürünlerdir. Özellikle diyet yapacağım dediğimiz zaman bu tuzaklara düşüyoruz. Her şeyin az yağlısı veya diyet formunu alarak zayıflamayı umuyoruz. Özellikle süt ürünlerinde light peynirler, light sütler, light yoğurtlar tamamen vücudumuza almamız gereken sağlıklı yağlardan ayrılıp, daha fazla işlenerek, vücutta fazla ve hızlı insülin salgılanmasına sebep oluyor. Bu da bizim istediğimizin tam tersi oluyor. Hiçbir ürünün light olanını tercih etmeyin!                                                                                                                                       

Zeytinyağ, sofranızda kullanabileceğiniz en faydalı yağlardan biridir. Bunu kısıtlamak yanlıştır. Sebzeleri yağ olmadan tüketmek bağırsaklar için yarar değil zarar sağlar. Sebzelerin içinde almak istediğimiz vitamin ve mineral emilimlerini yeterince yapamazsanız. Çiğ sebzeleri bu şekilde yağsız tüketmek bir süre sonra bağırsağınızda hasara yol açabilir. Mutlaka salatalarınızda zeytinyağını kullanın ve salatalara yağ koymaktan korkmayın.                                                                                     

Bu şekilde düşünüp yanlış bilgilerle diyette yağları kısıtlamak, ihtiyaç duyduğumuz enerjinin çoğunu karbonhidratlardan almamızı sağlar. Enerji ihtiyacını karbonhidratlardan karşıladıkça daha çabuk acıkmaya ve sık sık yemeye başlarsınız, aşırı karbonhidrat tüketiminin getirdiği sağlık sorunları da zamanla kendini göstermeye başlar. Bu yüzden sağlıklı yağları kullanacağınız ve basit karbonhidratları olabildiğince azaltacağınız bir beslenme modeli oluşturmalısınız.                                                        

 Uzun süre tokluk sağlamak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, bağırsak sağlığını iyileştirmek, fazla karbonhidrat alımını önlemek, insülin direnci ve diyabetten korunmak adına sağlıklı yağları hayatınızdan çıkartmayın.                                                                                                                        

Hangi yağları kullanabiliriz dersek?                                                                                                 

Hayvansal besinlerin içinde bulunan doğal yağları; ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumları; zeytinyağ, tereyağ, hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağlardan korkmayın ve sofranızdan eksik etmeyin.                                                                                                                                              

Sağlıkla kalın..