Kanserle mücadele deyince aklımıza süper, mucize besinler geliyor değil mi?

Maalesef bu tek bir maddeye bağlı bir durum değil. İlk adımımız tabi ki sağlıklı beslenmek olacak. Mevsim ürünleriyle, doğru pişirme teknikleri ve yeterli porsiyonlarda beslenmek büyük miktarda sağlıklı beslenmemize yardımcı olacaktır. Ancak bazı yiyecekler diğerlerine göre kanserle daha fazla mücadele etmekte ve oluşan kanser hücrelerini vücuttan uzaklaştırmak için daha fazla savaş vermektedir.

Bugün bu besinlerin neler olduğundan bahsedeceğiz. Bu besinlerin faydalarından yararlanmak için aşırıya kaçmadan günlük beslenme programınıza eklemeniz oldukça önemli olacaktır.

  1. Kükürtlü Sebzeler: Brokoli, lahana, karnabahar, brüksel lahanası, turp çeşitleri, şalgam, hardal yeşillikleri, suteresi, yabani havuç, pazı, çin lahanası, karalahana, alabaş.

Kükürtlü sebzeler içerdikleri fitokimyasallar sayesinde vücutta oluşan kanser öncüsü hücrelerin yok edilmesi sürecine katkı sağlar.

  1. Kurubaklagiller ve Soya Fasulyesi: Kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, börülce, soya fasulyesi…

Hem iyi birer bitkisel protein kaynağı, hem iyi bir posa kaynağı, hem de içerdikleri fitokimyasallar sayesinde iyi bir kanser savaşçısıdır.

  1. Üzümsü Meyveler: Çilek, böğürtlen, ahududu, yaban mersini, dut, üzüm, kızılcık, kiraz, vişne vb.
  2. Baharatlar: Tarçın, karanfil, fesleğen, kimyon, kakule, nane, kişniş, biberiye, sarımsak, zencefil ve zerdeçal anti inflamatuar ve antioksidan etkiye sahiptir. Bu sayede kanser hücrelerinin yok edilmesine katkı sağlayabilir.
  3. Karotenoidlerden Zengin Besinler: Karotenoidler koyu turuncu, sarı, yeşil ve kırmızı sebze ve meyvelerde bulunur. Balkabağı, tatlı patates en zengin kaynağıdır. Ayrıca havuç, kayısı, mısır, domates, yeşillikler, kabak, biber, brokoli, şeftali, portakal ve karpuz kaynaklarıdır.

Karotenoidler vücutta oluşan ve dışarıdan alınan kanser yapıcı reaktif türlerini etkisizleştirerek kanserin oluşum riskini azaltır.

  1. Balık: Balığın içerisinde bulunan omega-3 yasğ asitlerinin tümör oluşumunu geciktirir.
  2. Prebiyotik yiyecekler: Prebiyotikler bağırsaktaki dost bakterilerin besin kaynağıdır. Prebiyotik yiyeceklerin başlıcaları enginar, kereviz, pırasa, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, muz, yerelması, tam tahıllı ürünler ve kurubaklagillerdir.
  3. Yeşil ve Siyah Çay: Hem siyah hem de yeşil çay yapısında güçlü bir antioksidan olan polifenolleri bulundurur. İçinde bulundurduğu bu polifenoller sayesinde tümörü güçlendiren ve metastazında rol oynayan bileşikleri baskılar.

Sağlıkla kalın…