Ülkemizde her 100 ölümden 40’ının nedeni, kalp ve damar hastalıkları. Bunun dışında da birçok insan, aynı nedenle, zor ve birçok açıdan kısıtlanmış bir hayat yaşıyor. Oysa yaşam biçiminde yapılacak bazı değişikliklerle kalp sağlığını korumak mümkün. Bu hafta sizler için kalp sağlığını korumanın başlıca temellerinden bahsedeceğim.

  1. Göremediğiniz yağlara dikkat edin. Çerez, beyaz unlu mamuller, fast food ürünleri gibi birçok hazır gıda, yüksek miktarda yağ içeriyor.
  2. Kızartma yağlarından uzak durun. Kalbiniz için beslenmenizde çoklu doymamış yağlar bakımından zengin yağları özellikle de zeytinyağını tercih edin.
  3. Sebze, meyve ve tahıl ürünlerini bolca tüketin. Vitamin ve posa bakımından zengin bu yiyecekler, kalbinizin dostudur.
  4. Kırmızı et, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinden kaçının. Tavuk ve balık eti, kırmızı ete göre çok daha az doymuş yağ ve kolesterol içerir. Ayrıca birçok balık omega-3 bakımından zengindir. Bolca tüketebilirsiniz.
  5. Tansiyonunuza dikkat edin. Yemeklerinde mümkün olduğunca tuzdan kaçının, taze otlar ve baharatlara yönelin.
  6. Stresle mücadele edin. Stres, kalp hastalıklarına neden olan başlıca risk faktörlerinden biridir. Çağımızın hastalığı diye adlandırabileceğimiz stres birçok hastalığın baş sebebi olarak kendini gösteriyor.
  7. Damar sertliğine neden olan sigaradan uzak durun.
  8. Hareketsiz kalmayın. Günlük hareket miktarınızı mutlaka artırın ve aktif tutun. Ayrıca haftada 2 gün egzersiz yapın.
  9. Açık havada dolaşarak doğadan pozitif enerji alın.
  10. Kendiniz ve çevrenizle barışık yaşayın.
  11. Geçmiş zamanlardan ve gelecek kaygılarından uzak gününüz için yaşayın.
  12. Stres seviyenizi azaltmak için meditasyon, yoga gibi aktivitelerden yararlanın.
  13. Derin nefes alma egzersizleriyle hücre ve dokularınıza yeterli oksijen sağlayın.

Temel olarak diğer yazılarımda da birçok kez bahsettiğim iki temel madde var; yaşam tarzını değiştirmek ve stresi kontrol altına almak. Dikkatinizi çektiyse her hastalık için bu iki temel madde her zaman geçerli oluyor. Hastalıklar için genetik ne kadar önemli olsa da bunların dışarıya vurmasını sağlayan şey sizin yaşam şeklinizdir. Yaşam şeklini sağlıklı ve zinde tutan insanlar, her ne kadar aile genetiğinde çeşitli hastalıklar olsa da, bu hastalıkları göstermeyebiliyor. Bu sebeple daha fazla geç kalmadan hemen bugün sağlıklı adımlarla sağlıklı bir yaşam biçimi uygulamasına başlayın. Atalarımızın da dediği gibi nereden dönersek kardır.

Sağlıkla kalın…