Becan’ın yaptığı değerlendirmeler şu şekilde; “Koronavirüs nedeniyle tüm dünyada ekonomik aktivitenin sert bir şekilde düşüşler yaşadığı bu dönemde İlimizde bulunan ve yaklaşık 20.000 kişiye istihdam sağlayan tersanelerimiz yapmış oldukları ihracatla hem ülke ekonomimize hem de şehrimize büyük katkılar sağlamaya devam ediyor.

Yalova’da tamamlanarak gerek yurt dışına gerekse yurt içine zamanında teslim edilen gemi imalatları Türk gemi inşaat sektöründe lokomotif olmaya devam ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisinin verilerine göre Mayıs ayında Odamız üyesi Tersanelerimiz 38 Milyon 418 bin dolarlık ihracat rakamıyla yeni bir artış rekoru yaşadı.

Yalova 2020 yılı ilk 5 ayı değerlendirildiğinde ihracat rakamı toplamında iller arasında 25. sırada yer alıyor. Toplam ihracat rakamımız 186 milyon 370 bin dolar olarak gözükmektedir.

Yalova’nın Nisan ayındaki ihracat rakamı 3 milyon 350 bin dolar iken mayıs ayında Yalova’da ki Tersane Girişimcilerimizin yapmış olduğu ihracat ile birlikte 41 milyon 745 bin dolara yükselmiştir.

İlimizin toplam ihracatının yaklaşık yüzde doksanı yani 166 milyon 732 bin TL’si gemi inşa sanayimiz tarafından gerçekleştirilmiştir.

Yalova’nın ihracatının yaklaşık 104 milyon dolar yani % 55’i Norveç’e ihraç edilmiştir. Türk gemi inşa sanayisinin ilk beş aylık toplam ihracat rakamı 412 milyon 235 bin dolardır. Bu rakamım %42’si Yalova ili tarafından gerçekleştirilmiştir.

Yalova’nın geriye kalan ihracat rakamlarının %10’luk kısmında ise 6 milyon 666 bin dolar ile kimyevi maddeler, 3 milyon 274 bin dolar ile madencilik sektörü 1 milyon 750 bin dolar ile elektrik ve elektronik ürünler ve diğer sektörler yer almaktadır.

Dünyada, hele hele bulunduğumuz coğrafyada var olabilmenin temeli ekonomik güçten, üretim ve ihracat kabiliyetinden geçiyor, ülke olarak mevcut ortamda bizim en büyük gücümüz ekonomimiz olacaktır.

Yalova’nın gemi inşa sanayisinde sağladığı başarılarını devam ettirebilmesi, daha da yukarılara çıkarması ve Ülke ekonomimize çok daha fazla katkı sağlaması için tüm kurumlarımızla birlikte Tersane girişimcilerimize destek olmaya devam etmeliyiz.

Yalova olarak kaliteli eğitimle birlikte nitelikli istihdamı sağlayıp, ihracat hedeflerini daha yukarıya çıkarmak için katma değeri yüksek üretimler yapılmalıdır. İlimizin gemi inşa sanayindeki bu başarısı diğer yatırımcıları da şehrimize çekerken, mevcut değerlerimizde üretimlerini arttırıp, ihracat başarısına katkı sağlayacaktır.

Yalova’lı işadamları olarak, Ülkemizi ve Yalova’mızı ekonomik olarak en üst seviyelere çıkarmak için çalışmaya mücadele etmeye devam ediyoruz. Bu idealimizin gerçekleşmesine çok büyük katkıyı sağlayan Tersane girişimcilerimize teşekkür ediyor, kendilerini canı gönülden tebrik ediyorum.”