Hersek Lagününde bu yıl çok farklı bir görsel şölen yaşandı. İlkbahar aylarında, bölge üzerinden geçerek Avrupa'ya göç eden kuşlar artık kışı geçirmek üzere Afrika kıtasına geri dönüşe başladılar. Her gün binlerce leylek ve yırtıcı Marmara Denizi’ni geçerek Anadolu’daki rotalarına devam ediyor.

Kuşlar rotalarına devam ediyor

İlkbahar aylarında, yaşadığımız bu bölge üzerinden geçerek, Avrupa'ya göç eden kuşlar artık kışı geçirmek üzere Afrika kıtasına geri dönüşe başladılar. Uçuş için havayı uygun buldukları her gün binlerce leylek ve yırtıcı Marmara Denizi’ni geçerek Anadolu’daki rotalarına devam ediyor.

Leylekler dönüş yolunda

Hersek Lagünü’ndeki kuş hareketliliği ile ilgili bilgi veren Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül, “Kuşlar Marmara Denizi’ni geçerken termalin (hava akımları) kesilmediği, kara olarak algıladıkları Osmangazi Köprüsü üzerinden süzülmektedirler. Anadolu tarafına geçen bu kuşlar zaman zaman da ilk durak noktası olarak Hersek Lagünü ve çevresini kullanmaktadırlar. Yapılan son gözlemde grup olarak 1200 kadar leyleğin köprü üzerinden geçişi  görsel anlamda oldukça heyecan vericiydi.

“Çalışmalar semeresini veriyor”

Marmara Bölgesi’nin önemli sulak alanlarından biri olan Hersek Lagününde yapılan eğitim, koruma ve denetleme çalışmaları semeresini vermektedir. Alanda bir taraftan kuş türü sayısı artarken diğer taraftan da üreme ve genel popülasyon artışı gözlenmektedir.

Kuş türü sayısı 229’a yükseldi

Hersek Lagünü ve çevresinde periyodik olarak yaptığımız kuş gözlem çalışmalarında son aylarda üç kuş türü daha gözlenip kayıtlara geçirilmiştir. Gölün batı kıyılarındaki çalılıklarda gözlenen ötücülerden çalıbülbülü “Rufous-tailed Scrub Robin”, boz ötleğen “Garden Warbler” ve ağaçkakan ailesindendir” dedi.

Bölgeye değer katacak”

Lagün ve çevresinde yapılan çalışmalarla bölgeye değer kattıklarını vurgulayan Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, "Buraya çok değer katacak projelerimiz var. 40 dönüm üzerine tıbbı aromatik bahçemizin projemiz bitme aşamasında. Oradan buradaki lagüne ulaşacağız. Burada bisiklet ve yürüyüş yollarıyla devam edeceğiz. Türkiye'nin tek engellilere uygun, asansörlü kuş gözlem kulesinde çalışmalar son aşamaya geldi Arkasında da onun Doğa Eğitim Merkezi yapılıyor. İçinde kuş takip merkezi, kuş tedavi merkezi, kafeteryalarıyla buranın turizmine, doğanın turizmine, tanıtımına hizmet edecek bir alan yapılıyor” dedi.