Lüks Yalova  Otobüsçüler ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'ne geçtiğimiz ay atanan Kayyum Heyeti bugüne kadar yaptığı mali incelemeler hakkında kooperatif üyelerine bilgi verdi.

Toplantıda kayyum heyeti şu ana kadar yapılan inceleme ve denetimleri sonuçlarını kooperatif üyeleri ile paylaştı.

Yalova ile özdeşleşmiş bir firma

Bilgilendirme toplantısının başında konuşmasını gerçekleştiren Yalova Milletvekili Fikri Demirel, Lüks Yalova Seyahat’in, Yalova ili ile özdeşleşmiş bir firma olduğunun altını çizdi. Değişen koşullara ayak uydurulamadığını belirten Demirel, “Atanan kayyum heyetini bir milat yapabilirsek o zaman belki bundan sonraki aşamalarda özlediğimiz Yalova Seyahat’e kavuşuruz.Ben şahsen bir Yalovalı olarak, farklı ile gidecek bir yolcunun bir başka firmayla gitmesine gönlüm razı olmaz” dedi.

Vazife kabul ettim

Önceki Kooperatif yönetimine karşı yapılan yolsuzluk iddalarına karşı kayyum heyeti başkanı Kenan Engin; “Ben, üzerime vazife olmayan bir şeyi vazife olarak kabul ettim. Elimden geleni en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. Benim hesap vermek, ya da kimseden hesap almak gibi bir derdim yok.  Bir tane kimsenin adına suç yok. Kimseden şu şunu almıştır diye... Bugüne kadar bana yolsuzlukla alakalı bir bilgi gelmedi” dedi.

4 milyonu aşkın borç

Kayyum Heyeti tarafından yaklaşık olarak 20 gün içinde yapılan araştırmalar sonucu defter ve belgeler üzerinde ulaşılabilen bilgiler dahilinde, Lüks Yalova  Otobüsçüler ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'ne kooperatifin borcu, 02.11.2016 tarihi itibari ile 4 milyonu aşkın bir tutara tekabül ettiği açıklandı. 4018000 TL borç bedeli yaklaşık 331 ortak arasında paylaştırıldığında, bir ortağın kooperatife ödemesi gereken miktar 11.000 TL olduğu açıklandı.

Gayri resmi gelir ve borçlar konusu ile ilgili toplantı salonunda gerilim yaşanması üzerine duruma açıklık getirmek üzere TC. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu söz aldı. 

Seymenoğlu kavgaya mahal vermemek için konuşmasının başında salondan gelecek soruları cevaplamayacağını ancak birebirde açıklama yapacağını belirtti.

Seymenoğlu yaptığı konuşmasında; “Yalova Seyahatle ilgili şikayetler yıllardan beri oluyor. Ancak bu şikayetleri sayısı ve niteliği artınca, bir takım rakamlara dayandırılınca biz buraya sizin de bildiğiniz gibi bir müfettiş gönderdik. Müfettiş arkadaşımız bu kooperatifin hesaplarını, geçmişe yönelik hesaplarını, ortaklık yapısını inceledi ve buna göre bir rapor düzenledi.

Müfettişimizin yaptığı incelemeye göre,331 ortağın 248 tanesinin ortaklık hakkını taşımadığı tespit edildi. Yönetimin birinci görevi ortaklık hakkı taşımayan üyeleri kooperatiften çıkarmaktır. Şimdi sayı 5-10 olsa belki gözden kaçmıştır denilebilir. Ancak 248 ciddi bir rakamdır” dedi.

Üyelerden gelen; “Müfettişin raporunda yazdığı bir suç duyurusu var mı?” şeklindeki soruyu Seymenoğlu, “Evet var. Bunun niteliğini öğrenmek istiyorsanız ilgili savcılıktan bunun sonucunu öğrenebilirsiniz” dedi.

Seymenoğlu, ‘Niye müdahale ettik..?’

Sorunun ardından konuşmasına devam eden Seymenoğlu; “Biz devlet olarak geldik, niye müdahale ettik?

Burada bazı ortakların, ortaklık haklarının çiğnendiğine inandık. Görevden almanın en önemli kuşularından bir tanesi buydu. Ortaklığı taşımayan insanlar gelip genel kurulda el kaldırıp çoğunluk elde ediyorlar ve diğerlerinin hakkında karar veriyorlardı. Kanunda 90’a 3. madde bu görevden almayı düzenliyor. Diyor ki, ileride telafisi imkansız durumların görülmesi halinde müfettiş raporu tespitiyle bakanlık tedbiren yönetimdeki kişilerin görevine son verebilir. Tebbiren görevine son vermeden itibaren bakanlık gerekli tedbirleri alarak bu kooperatifi bir yıl içerisinde olağan üstü genel kurula getirir. Sizde hatırlıyorsunuz, bir genel kurul yapılmak durumundaydı. Biz, buna müdahil olduk ve genel kurulun yapılmasını engelledik. 90’a 3’te müfettişimiz görevden alma yazdığı için. Bizde gereğini yaptık. Yönetimi tedbiren görevden aldık. O suçludur, suçsuzdur ona mahkeme karar verecek. O bizim işimiz değil.

Bizim görevimiz kooperatifi asıl sahiplerine yani gerçek ortaklara teslim ederek genel kurulu yaptırmak” dedi. Haber: Sezgin Altınel