Düzenlenen törende öncelikle, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Yalova Şube Başkanı Şakir Güner tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı.

Burada konuşan Güner, Rum terör örgütü EOKA’nın Yunan cuntasından aldığı destekle, 15 Temmuz 1974’te Kıbrıs’ta kanlı bir darbe gerçekleştirerek, Makarios yönetimini devirdiğini ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni sona erdirdiğini söyledi. Kıbrıs Türk’ünün, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra kendi vatanında ve kendi bayrağı altında hür ve bağımsız yaşadığını belirten Güner, ayrıca;

"Mehmetçik ve Kıbrıs halkı bu topraklar için kan dökmüştür. Kanla sulanan bu topraklar artık Kıbrıs Türk’ünün öz vatanıdır. Bu topraklar asla bir daha geri verilemez ve kaderine terk edilemez. Kıbrıs’ta vatan toprağına sahip çıkmak, Türk varlığını devam ettirmek gelecek nesillere ve bu topraklar uğrunda şehit olanlara karşı bir namus borcudur. Kahraman Kıbrıs gazileri, 44 sene önce Kıbrıs’ta, cesaretlice ve kahramanca savaştınız. Türk Devleti’nin iradesini, kararlılığını ve haklılığını düşmana kabul ettirdiniz. Sizler, 44 yıl önce aziz vatanımıza savaş meydanlarında hizmet ederek gazi olmanın haklı gururunu yaşıyorsunuz. Sizleri gösterdiğiniz kahramanlık ve cesaretinizden dolayı kutluyorum. Kıbrıs gazileri olarak, 44 yıl sonra yine coşkuluyuz. Kıbrıs Barış Harekatı'nda görev almanın gururunu yaşıyoruz. Tek üzüntümüz, zaferin bugüne kadar siyasi zaferle taçlandırılmamış olmasıdır" dedi.

Halk oyunları ekibinin gösteri sunduğu tören, toplu fotoğraf çekimiyle son buldu. Törene, Yalova’lı gaziler, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Yalova Kent Konseyi Başkanı İsmail Mutlu, Yalova Kültür ve Turizm İl Müdürü Şeref Tali, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, Yalova Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan ile vatandaşlar katıldı.

Haber/Fotoğraf: Nilüfer Ateş