İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “31 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında icra edeceğimiz kurban bayramının diğer kurban bayramlarından farkı Covid-19 pandemi sürecine rast gelmesidir. Kurban bayramımızın en önemli özelliği birlik ve beraberliğimizin göstergesi olan akraba ve komşu ziyaretleri ve kurban kesim ibadetidir. Maalesef Covid-19 pandemisi bu ziyaretlerimize ve toplu halde yapılan faaliyetlerimize kısıtlama getirmiştir. Kurban bayramı süresince yapacağımız ziyaret ve faaliyetlerde maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına mutlaka uyulması gerekmektedir.

Belediyelerimizin teklifi ve İl ve İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonunun kararıyla Merkez İlçede Kurtköy yakınlarında, Çiftlikköy İlçesinde Çiftlik Mahallesinde birer adet kurban pazarı açılmıştır. İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli hayvan sağlığı ekiplerimiz kurban satış yerlerini sürekli olarak hayvan sağlığı yönünden kontrol etmekte ve hayvanlarda bulaşıcı bir hastalığın olup olmadığına, hayvanların kayıtlarına, dişi hayvanlarda damızlık değeri yoktur raporuna bakmaktadırlar. Denetimlerimiz bayram süresince de devam edecektir. Kurbanlık satın alacak vatandaşlarımız, kurbanlık hayvanlarının tür, ırk, cinsiyet ve yaşını https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr adresinden veya "HaySag" isimli mobil uygulamayı cep telefonlarına indirerek küpe numarasını sorgulayabilirler.

Kurbanlık hayvan yetiştirerek aynı zamanda kendi işletmesinde kurban kesim ve parçalama işini yapacak olan “Geçici Kurban Kesim Yerlerine” de Kurban Hizmetleri Komisyonunca oluşturulan heyet tarafından izin verilecektir. Bu güne kadar komisyona il genelinde 173 başvuru yapılmıştır. Komisyon tarafından başvurular arife gününe kadar değerlendirilerek sonuçlandırılacaktır. Kurban pazarlarında olduğu gibi geçici kurban kesim yerlerindeki kurbanlıklar da İl ve İlçe ekiplerimiz tarafından hayvan sağlığı yönünden kontrol edilmektedir.

Geçici Kurban Kesim Yerlerinde çalışacak kişilerin mevzuat gereği Kurban Kesim Elemanı ve Hijyen Eğitimi Belgelerine sahip olması gerekmektedir. Yetiştiricilerimizin mağdur olmamaları ve daha iyi hizmet verebilmeleri için İl/İlçe Müdürlüğümüzün desteği ve organizasyonu ile Merkez ve İlçe Halk Eğitim Müdürlüklerince Kurban Kesim Elemanı ve Hijyen Eğitimi Kursları açılmıştır. Bu kurslardan 2019 yılında 110 kişiye Kurban Kesim Elemanı Belgesi verilmiştir. 2020 yılında da il genelinde 277 kişiye “Kurban Kesim Elemanı Belgesi”, 463 kişiye ise “Hijyen Belgesi” verilmiştir.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak vatandaşlarımızın bayramını şimdiden kutluyor, kurbanlarının makbul ve kabul olmasını dileyerek, sağlıklı ve mutlu nice bayramlar temenni ediyoruz” dedi.