Yapılan basın konuşmasında; Yalova platformu sözcüsü Hâkim Menteş:” Söz konusu alan mevcut yeşil haliyle korunmalıdır. Beklenen Marmara depreminde Süleyman Bey Mahallesi içinde halkın toplanma alanı olarak kullanılabileceği sayılı yerlerden biridir Meteoroloji alanı. Kıyı sonundaki mevcut dolgu alanı, oluşabilecek yıkım, çökme ve zemin kırılmaları nedeniyle güvenli değildir ve ancak depremden zarar görmemiş kesimleri kontrollü bir şekilde halkın kullanımına açılabilir.

   Konumun uzmanı kurum ve kişilerin yayınladığı raporlarda Marmara denizinde oluşacak bir depremin 5-6 metre yüksekliğinde dalgalar yaratabileceği açıkça belirtilmiştir. Bu büyüklükteki dalgaların daha okul tahliye edilmeden bölgeye ulaşması ile ilkokul çağındaki çocuklara verebileceği zararları düşünmek bile bu alanın uygun olmadığı için yeterli bir sebeptir.

  Evet, Atatürk İlkokulu, trafik sıkışıklığının ortasın kalmış ve Atamızın adına yakışmayan sıkıntılı bir durumdadır. 1999 depremi sonrası, belediye yönetimi uygun bir yer tahsis edilip Atatürk İlkokulu’nun yeni ve mükemmel bir binaya kavuşturulması için uyarıldığı halde, gereken yapılmamıştır. Olması gereken, Bayraktepe‘de imar çalışmaları yapıldığında belediyenin uhdesine geçen parsellerin birleştirilerek, tıpkı Ziya Gökalp ve Mehmet Akif İlkokulları gibi, geniş bahçesi olan, çok amaçlı toplantı salonu ve diğer donatılarıyla sağlam ve güvenli bir bina inşa edilerek Atatürk’ün adı ile yaşatılmasıydı. Aksine, bu zaman zarfında belediye arsaları satışa çıkartılarak birilerini peşkeş çekilmiştir.

  Belediye yönetiminin uzun yıllar süren duyarsızlığına rağmen, yine de, Valilik ve Belediye yönetimi el ele vererek bir çare üretmek zorundadır.

  Söz konusu yerde yapılacak okul binası, trafik yoğunluğunun neden olduğu gürültü ve hava kirliliği nedeniyle, okul yapılmasına uygun bir yer değildir.

Mevcut meteoroloji sahası, yeşil haliyle korunmalıdır. Bu sadece yaşanılacak deprem için değil, şehir merkezinin yeşil görünümünün korunması ve yaşatılması için de önemli bir ihtiyaçtır. Şehir dediğimiz, beton yığını değildir, yeşil alanları ile yaşanılası bir yerdir.

  Meteoroloji alanına, hiçbir gerekçeyle bina yapılmamalı, okul için gerekli olan uygun bir alan bulunmalıdır. Son olarak şuanda bu arsa mahkeme dava konusudur dava süreci tanımlanmadan ne bir ihale nede bir dava konusu yapılmamalıdır. Bu da ek olarak bilginize sunulur” dedi.

   Her bir ağızdan “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganları ile seslerini duyurdular.

Haber: Aleyna Toluç

Fotoğraf: Ramazan Altıngül