Yalova Subaşı Kivi Festivali 4. yılında coşkuyla kutlandı. Subaşı Belediyesi Mehmet Tunalı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen festival de bu yıl vatanı için gözünü kırpmadan canını hiçe sayıp göğsüne tanklara siper eden aziz Türk Milletinin resimlerinin olduğu bir sergi de kuruldu.

 

Festivale Yalova Valisi Tuğba Yılmaz,  CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, AK Parti es dönem Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Altınova Kaymakamı Nurullah Kaya, CHP Yalova il Başkanı Özcan Özel, AK Parti Yalova il Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı,  Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan, Yalova protokolü ve misafirler katıldı.

Subaşı Belediyesi Mehmet Tunalı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen festivalde konuşan Vali Tuğba Yılmaz, Yalova’da Türkiye'deki kivinin rekoltesinin yarısının üretilmesinden dolayı mutlu olduğunu belirtti.

Yaptığı incelemelerde ve aldığı bilgilendirme toplantılarında Kivi için son derece verimli bir bölge olan Yalova’da rekoltenin daha da yükseltilerek bu rakamın yükseltilmesi için çaba göstereceklerini vurgulayan Vali Yılmaz,”  Ülkemiz de son 15 yılda  çok ciddi gelişmeler var. Bu ivmeye de Yalova’nın da katkı sağladığını görmek bizleri umutlandırıyor. Yüzde 50'ye yakın kivi üretiminin ilimizde olması çok iyi. İnşallah bu konuda her yıl daha fazla gelişeceğiz. Bu yılki festival 15 Temmuz Şehitleri anısına organize edildi. Bu vesileyle tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı da 1989 yılında başlayan Kivi üreticiliği serüveninin 27 yıldır Subaşı’nda devam ettiğini belirterek bu yıl Yalova’daki rekoltenin bu yıl 20 bin ton olacağını kaydetti.

Anadolu Kalkınma Vakfının kivi üretimi için ciddi destek verdiğini hatırlatan Tunalı, " İlk yıllarda kivi üreticilerinin sayısı oldukça az olmakla birlikte bilgi bakımında da üreticilerimiz yetkin bilgilere sahip değildi. Ancak Anadolu Kalkınma Vakfının kivi üretimi için verdiği fidan ve üretici yetiştirme seminerleriyle bugün gelinen noktada oldukça etkili olmuştu. Yalova’da bugün 300’e yakın kivi üreticisi bulunmaktadır.  Festivalimizin düzenlenmesinde İl Genel Meclisimiz, Subaşı Belediyemiz , sponsor firmalarımız ve bizlere destekler veren herkese teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Tunalı’nın ardından konuşan Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Subaşı’ndan tüm Türkiye'ye kivi gönderildiğini, bunun mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Yılmaz, “ Kısa süre önce açılan Osmangazi Köprüsü üretilen kivinin pazarlara daha rahat ulaşmasında oldukça etkili olmuştur. Yapılan yatırımlar, verilen teşvikler ve bu tarz festivallerle marka değerimiz olan Kivi daha da çok tanıtılarak Subaşı ve Yalova’nın marka yüzü olmaya devam edecektir" dedi.

 

Konuşmaların ardından protokol festival meşalesi yakarak festivale star verdi. Meşale yakma töreninin ardından Altınova İlçe Tarım Müdürlüğü görevlilerinden oluşan jüri üyelerinin puanlamasıyla belirlenen en iyi kivi bahçesi sahiplerine ödülleri verildi. . Üreticilerden Mahmut Fidan birinci, Halil Altan ikinci, İbrahim Çelik üçüncü oldu. Festivale Romanya ve Bulgaristan’dan katılan folklor ekipleri danslarıyla renk kattılar.

Festivalde Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a da bir sürpriz yapılarak doğum günü kutlandı.