Gazipaşa Caddesinde Prof. Dr. Halil İnalcık’ın adının verildiği Kültür Merkezi, Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, CHP Yalova İl Başkanı Özcan Özel ve Yalovalıların katılımıyla gerçekleşti.

 

Tarihçilerin piri olarak bilinen ve birçok ünlü tarih bilimcinin hocası olan Prof. Dr. Halil İnalcık’ın adının verildiği Halil İnalcık Kültür Merkezi gururla hizmete açıldı.

“Bu Projenin yeri bende başka…”

Açılışta konuşan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, bu kültür merkezinin kendisi için önemine değinerek,” Bugün 13 mahalle 77 projemiz kapsamında attığımız temellerin yaptığımız açılışların bana göre en anlamlısını gerçekleştirdiğimi düşünüyorum.

77 Proje içerisinde bunun bende ayrı bir yeri var.  Ayrıca bu binanın bizde çok derin bir hatırası vardır. Onunda artık Türkiye’de adı kalmadı, bu bina eski tekel binasıdır. Benim belediye meclis üyesi olduğum dönemde Yalova Belediyesine geçmiştir. Yıkılamaz şartı vardır. Orada imzamın olması benim için ayrı bir kıvanç vesilesi. Erken dönem cumhuriyet mimarisi eseridir. Halil İnalcık’ın isminde onu da korumuş oluyoruz ”dedi.

 

Tesis hakkında bilgiler veren Başkan Salman,”  Tesisimizde bir konferans salonu, bir sergi salonu ama onun ötesinde çok önemsediğim Yalova Rotary Kulübüyle adımını attığımız bir Down Sendromlu çocuklarımızın çalışacağı Engelsiz Cafe’miz  onun içinde  bir başka özel hastalık olan Çölyak  hastalarımıza hizmet verecek  ve yiyeceklerinin üretileceği  bir tesis olacak. Hocanın o bilge kimliğiyle o babaç kimliğiyle, hoca kimliğiyle son derece örtüşecek bir tesis” şeklinde konuştu.

“Vefa Başkan bizden önce davrandı”

 Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün konuşmasında Başkan Salman’ın herkesten önce davranarak Prof. Dr. Halil İnalcık’ın adını bir tesise verdiğinin altını çizdi.

“İstanbul’da birçok belediye başkanıyız daha hiçbir tanemiz hocamın ismini bir yere veremedik. Bizden erken davranarak hocamın ismini mütevazi ve ona yakışır bir yere vermiş olmasından dolayı bir belediye başkanı olarak gurur duyduğumu ifade etmek isterim.

Bir kez daha hocama yüce Allah’tan rahmet dilerken, onun hatırasını canlı tutmak açısından bu projeye imza atan Vefa Başkanıma, ekibine, emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

 

 

Konuşmaların ardından kurdele kesme merasimiyle tesisin açılışı yapılarak tesis gezildi. İnalcık hocanın resimlerinin bulunduğu sergi gezilerek, konferans salonun da İnalcık hocayla ilgili bir konferans gerçekleşti.