Yalova Belediyesi Bilişim Sistemlerine yönelik, 3 Eylül 2020 (Bugün) sistemin hiçbir zarar görmeden devreye girdiği, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk tarafından açıkladı. Başkan Vekili Tutuk, ‘’Yurt dışından Heckingler, Yalova Belediyesi Bilişim Sistemlerine girerek, verileri ele geçirerek, sistemin kullanımını iki gün engellemeye yönelik bir girişimde bulundular.

Yalova Belediyesi’nin gelir ve gider ödemeleri, 31 Ağustos ile 01 Eylül 2020 tarihleri arasında iki gün boyunca sekteye uğratılmıştır. Soruna uzman ekipler müdahalede bulunulmuş olup, sistem bugün (02 Eylül 2020) de hiçbir hasar görmeden devreye girmiştir.’’ İfadelerini kullandı.

Siber Suç Nedir?

Her geçen gün teknolojinin ve bu teknolojilere erişilebilirliğin artmasına paralel olarak bilişim sistemlerine yönelik işlenen suçlar da artmaktadır. Siber Suç, bir bilişim sisteminin güvenliğini ve/veya buna bağlı verileri ve/veya kullanıcısını hedef alan ve bilişim sistemi kullanılarak işlenen suçlardır.

Siber Suçu diğer suçlardan ayıran özelliği bir bilişim sistemi olmadan işlenememesidir. Bu suç türü bilgisayar ve internete özgü suçlar olarak da adlandırılabilir. Tüm suçların bilişim sistemleri kullanılarak işlenebileceği de bir gerçektir. Siber Suçlar Sözleşmesi ve dairemiz görev alanı perspektifinde bakıldığında, siber suç bir bilişim sistemine izinsiz olarak ve hukuka aykırı olacak şekilde girilmesi ve sonrasında yapılan eylemdir. Bu suçta hedef bir kişi olabileceği gibi kişinin malvarlığı veya bir sistemin kendisi de olabilir. Örneğin, bir sisteme girerek, zarar verme, verileri silme, şifreleme, ele geçirme, veri ekleme, sistemin kullanımını engelleme, özel hayatın gizliliğine müdahale etme, iletişimi engelleme, iletişimi izinsiz izleme ve kayıt etme gibi eylemler, siber suç kategorisinde değerlendirilir.