15 Temmuz 2016 Cuma gecesi ülkemizde meydana gelen darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın çağrısı ile sokağa dökülen kahraman vatandaşların o gece yaşadıklarını, hislerini ve duygularını paylaştıkları “Tecrübe Konuşuyor Kahramanlar” programı Raif Dinçkök Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Programa Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Çiftlikköy Kaymakamı Cengiz Karabulut, Yalova İl Jandarma Komutanı Mehmet Rasim Ermiş, Cumhuriyet Başsavcısı Yıldırım Özgür, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Metin Kapla, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Demirel, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak katıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı. Ardından Yalova İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammet Fatih Uyan okuduğu Kur’an tilavetiyle devam etti.

Türkiye Cumhuriyeti payidar kalacak

Programın açılış konuşmasında Yalova Valisi Tuğba Yılmaz; “Her zaman ifade ettiğim gibi o hain, karanlık gecede, 15 Temmuz akşamında tanka, tüfeğe, uçağa sadece imanıyla, inancıyla karşı koyan, milli iradeye sahip çıkan milletimize hizmet etmekten dolayı gurur duyuyorum. O karanlık geceyi aydınlığa kavuşturan milletimizin ve devletimizin kararlı duruşuydu. Başkumandanımız, sayın Cumhur Başkanımızın çağrısıyla meydanları dolduran vatandaşlarımızdı. Eğer tanka, tüfeğe karşı koyan, imanıyla, inancıyla meydanları dolduran, göğsünü siper eden vatandaşlarımız olmasaydı biz o geceyi aydınlık sabaha ulaşmayan gece olarak anacaktık. Şükürler olsun ki böyle bir millete sahibiz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kalleşlik yaşanmamıştır, böyle bir kalleşliğe meydan okuyan millette bulunmamıştır. İki çocuğumla vedalaşıp valiliğe geldiğimde, valiliğin önünde bizleri bekleyen vatandaşlarımızla göz göze geldik ve dedik ki biz bu vatanı kolay kazanmadık, kolay kurmadık, kimseye de teslim etmeyeceğiz. Bu kutsal vatan topraklarında yüzbinlerce şehidimiz yatıyor. 15 Temmuz gecesi şehitlerimizde diğer şehitlerimiz gibi kahramanca mücadele ettiler. Korkusuz bir şekilde meydanlara çıktılar. Ellerinde silahları yoktu. Ellerinde bayrakları vardı, yüreğinde imanları vardı. Boğaz köprüsünün üzerinde bir vatandaşımızın görüntüsü beni hep duygulandırmıştı. Elinde bayrağıyla tanka doğru yürüyor, vuruluyor, bayrağı düşürmüyor, kalkıp bir daha vuruluyor. Ardından gelen bir kişi bayrağı elinden alıyor, bayrağı düşürmüyor. Böyle şeyler ancak savaşlarda olur. Biz o gece çok büyük bir felaketin eşiğinden döndük. Hainler sadece darbeye değil ülkeyi bölmeye kalkışmışlardı. Ama biz hiçbir haine bu toprakları yar etmeyiz. Biz hiçbir haine bu vatanı böldürtmeyiz. Aziz milletimiz var oldukça Türkiye Cumhuriyeti payidar kalacaktır” dedi.

Silahlar, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait değil, emanet

Program moderatörü, Sakarya-Fırat dizisinden de tanınan İsmail Hakkı söyleşi öncesi yaptığı konuşmasında;  “Masum insanların üzerine kurşun sıktılar. Hem de o insanların parasıyla alınmış kurşunu. Bizim silahlarımızı çaldılar. Silahlar, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait değil, emanet. Bu milletin emaneti. O silahlar bu milletin silahları. O tanklar, uçaklar, helikopterler bizim. Bizden izinsiz rızamız dışında, hele ki bizim demokratik haklarımızı gasp etmeye yönelik bir harekete girişirseniz, gebertmekten beter ederiz adamı Allah’ın izniyle” dedi.

Kahramanlar tecrübelerini paylaştı

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi, havaalanında tankların egzozlarını tıkayarak tankları durduran Danyal Şimşek, Boğaziçi Köprüsünde sabaha kadar mücadele edip sabaha karşı tankın açtığı ateşle yaralanan Yusuf Ak, Genel Kurmay Başkanlığında demir parmaklıkları söküp, camı kırıp içeri giren ve Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar’ı kurtarmaya çalışan Abdullah İrgil, yaşadıklarını konuklarla paylaştı. 

 

Gazilere al bayrak hediye edildi

Program sonunda 15 Temmuz gecesi canını ortaya koyarak mücadele eden Yusuf Ak’a Vali Tuba Yılmaz, Danyal Şimşek’e Cumhuriyet Başsavcısı Yıldırım Özgür, Abdullah İrgil’e İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık tarafından al bayrak hediye edildi.

Ayrıca Spor Hizmetleri Daire Başkanı Rasim Arı, Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Jandarma Komutanı Mehmet Rasim Ermiş, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, Ak Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak ve Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Metin Kaplan’a bakanlık özel plaketini takdim etti.

Haber: Sezgin Altınel