Haber/Abdullah Bozkurt

Çok sayıda para ele geçirildi

Bu çerçevede, düzensiz göçmenlerin yasadışı yollardan ülkemize getiren, barındıran ve yurtdışına gönderen yapının deşifre edilmesi için yapılan planlı çalışma sonucunda 29 Mayıs Cumartesi günü Yalova Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı doğrultusunda Göçmen Kaçakçılığıyla ile Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü koordinesinde Yalova merkezli İstanbul, Kocaeli ve Çanakkale illerinde 15’i yabancı uyruklu toplam 18 şüpheli şahıs yakalandı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda suçtan elde edilen toplam 108.830 TL, 2700 Euro, 1000 Dolar ve 32 milyon İran Riyali (yaklaşık 6400 TL) para ile ücret kayıtlarının not alındığı defterler ve dijital materyallere incelenmek üzere el konuldu.

Şüphelilerin organizasyondaki faaliyetleri belli oldu

Soruşturma kapsamında yakalanan şüphelilerden, Örgüt Lideri A.M. isimli şüphelinin sınır ötesinde bulunan bağlantıları ile irtibat kurarak yüksek ücretler karşılığında düzensiz göçmenlerin ülkemize kaçak yollardan geçişlerini organize ettiği, Türkiye’den yurt dışına gönderilme aşamasının C.M.R. isimli şüpheli  tarafından planlandığı, bu süreçte A.D.W.W. isimli şüphelinin sınır ötesi kaçak geçişler için deniz ve karayolu ulaşım araçlarını temin ettiği, Türkiye’de kalacak olan düzensiz göçmenlerin komisyon karşılığında zorla ve tehditle çalıştırılmasının Z.G.R. ve M.S.S. isimli şüpheliler tarafından sağlandığı, düzensiz göçmenler tarafından elde edilen kazancın ve suçtan elde edilen gelirin yasal olmayan para transferi yolu ile ülkelerine gönderilmesi ile ilgili işlemlerin H.M.H. ile S.T. isimli şüpheliler tarafından yürütüldüğü, E.B., A.K., M.N., S.H., I.R., L.M.B., M.R., İ.A., K.B.C., G.S. ile S.U. isimli şüphelilerin ise organizasyon içerisinde yukarıda ifade edilen faaliyetlere iştirak ettikleri anlaşıldı.

Yalova’daki 88 göçmen sınır dışı edilecek

Yapılan operasyonda Yalova’da bulunan toplam 11 adreste yapılan aramada yakalanan 88 düzensiz göçmen adli ve idari işlemlerinin tamamlanmasının ardından sınır dışı edilecek.

Konu ile ilgili yapılan soruşturma sonucunda, Göçmen Kaçakçılığı suçunu işleyen organizasyon içerisindeki şüphelilerin tamamı yakalanarak faaliyetlerine son verilmiş, Göçmen Kaçakçılığı, İnsan Ticareti, Suçtan Elde Edilen Mal Varlığı Değerlerini Aklama ve 5411 Sayılı Bankacılık Kanununa Muhalefet suçlarından haklarında düzenlenen soruşturma evrakı ile 2 Haziran Salı günü adli mercilere sevk edildi. Hakim karşısına çıkan şüphelilerden 8 tanesi tutuklandı, 4 tanesi adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.