Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Başkanı Zeki Gürsu yaptığı konuşmada, Subaşı’nı kuran atalarının 9 Kasım 1935’te başlayan göçlerinin 81.yılını anmak için bu etkinliği gerçekleştirdiklerini, başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatan ve bayrak için canını feda eden tüm şehitleri, köyün kurucu büyüklerini, eğitim, kültür ve daha birçok alanda topluma önderlik yapan tüm büyükleri rahmet ve minnetle andıklarını belirtti. Belde tarihinin aydınlatılması, kayıt altına alınması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına yaptıkları çalışmaları anlattı. Göçün 81. yılı anma töreni için tema olarak Romanya Köstence Odevus Üniversitesi öğretim görevlisi Yardımcı Doç. Dr. Ömer Metin’in tez çalışmasını seçtiklerini belirtti. Söz konusu tezin dönemin Bükreş Büyükelçisi Hamdullah Suphi Tanrıöver’in Romanya Türkleri’nin göçüne dair o dönem yaptığı gözlem ve tespitleri, orada yaşanan  sorunları ve bu sorunların çözümleri için yaptığı görüşmeleri içerdiğini anlatarak örnekler verdi.

Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu’nun yaptığı çalışmalarla farkındalık yarattığı inancında olduklarını ve bu çalışmalarında gruba yol gösteren değerli büyüklere ve desteklerini ve ilgilerini esirgemeyen beldenin değerli halkına çok teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

Zeki Gürsu’nun konuşmasından sonra göçü yaşayan büyüklerin anılarını dinlendi. Mehmet Emin Saygı, göç yıllarında Bükreş Büyükelçiliği’nde görev yapan Muharrem Yumuk’a ait Deliorman ve Koca Balkanlar adlı şiirleri okudu. Eğitimci, tarihçi, yazar İrfan Akhun akordiyonuyla Balkan şarkıları söyledi. Mehmet Gürbüz bağlamasıyla türküler okudu.

Çeşitli kuruluş ve kişilerin sponsorluğunda gerçekleşen etkinliğe Altınova Kaymakamı Nurullah Kaya, Subaşı Belediye Başkan Vekili Ömer Zeytin, Altınova İlçe Jandarma Komutanı Mesut Aslan, Yalova İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Tunalı, Tarım İlçe Müdürü Mesut Ünal, Subaşı Merkez Mahalle Muhtarı Ramazan Gürsu, göçü yaşayan büyükler ve belde halkı katıldı.