Termal ilçesi Üvezpınar mahallesinden başlayarak Kasım ayı boyunca Elmalık, Kılıç, Gacık köyleri ve Subaşı beldesinde Diyabet taraması yapacak olan ekip, hastaneye ulaşamayan hastaların ayağına giderek onlara diyabeti anlatıyor. Orda bir diyabetli var uzakta projesi kapsamında Yalova Devlet Hastanesi Endokrinoloji uzmanı Uzm. Dr. Savaş Karataş, Beslenme ve Diyet Uzmanı Mert Aşit, Sağlık personeli ve üniversite öğrencilerinden oluşan heyet ilk olarak Termal İlçesine bağlı mahalle ve köylerinde diyabet eğitimi vererek, kan şekeri ölücümü ve tarama yaptılar.

Yalova Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Ünal Küçükyılmaz ve İdari ve Mali Hizmetler Başkanı Necdet Beğen’in de katıldığı diyabet eğitimlerinde; Endokrinoloji uzmanı Uzm. Dr. Savaş Karataş, Beslenme ve Diyet Uzmanı Mert Aşit, Diyabet Hemşiresi Zeynep Çağlayan tarafından eğitimler verildi.

Yalova Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ünal Küçükyılmaz köylerde düzenlenen Diyabet eğitimleri hakkında Yalova Manşet Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Diyabet hastalarına yönelik, Yalova Kamu Hastaneler Birliği ve Yalova Devlet Hastanesinden Endokrin Uzmanımız Dr. Savaş bey ile birlikte, sadece hastalarımızın hastaneye gelerek tedavi olmasını değil, aynı zamanda hastalarımızın bizzat yerlerine giderek; köylerinde, köy evlerinde, kıraathanelerde, okullarda hekimimiz, diyetisyenimiz ve sağlık ekibimizle beraber, kendilerine yerinde eğitim vermeyi organize ettik. Bu şekilde köylerimize gidiyoruz. Doktorumuz hastalarımıza, köylülerimize, vatandaşımıza diyabet ve şeker hastalığı hakkında eğitim veriyor. Güzel bir proje olduğuna inanıyoruz ve hekimimiz bu konuda gerçekten fedakârca çalışıyor, kendisine de buradan teşekkür ediyoruz. Çünkü bu sevgi isteyen bir şey, fedakârlık ve özveri isteyen bir durum. Çünkü hastanenin dışına çıkarak, vatandaşlara konu hakkında eğitimler veriyorsunuz.  Projede bize ön ayak olan Yalova üniversitesi öğrencilerinin desteği bizim için tabi ki çok önemlidir. Sağolsunlar pırıl pırıl arkadaşlar, her türlü fedakârlıkta bulundular. Bize destek verdiler, ön ayak oldular, proje hakkında bizim ön göremediğimiz, farkına varamadığımız hususları belirttiler. Bize yön verdiler hem üniversitemize hem de öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. Onlarla beraber inşallah bunun gibi toplumsal projeler yapacağımıza inanıyoruz.” dedi.

Fedakârlık örneği göstererek hastane dışında da hastalara ulaşarak eğitimler düzenleyen Endokrinoloji Uzmanı Uzm. Dr. Savaş Karataş yaptığı açıklamada; “Diyabet Türkiye çapında çok yaygın bir hastalık ama tedavisi sadece ilaç vermekle olmuyor. Burada eğitim çok önemli. Çünkü komplikasyonları, ilaç kullanımıyla ilgili ayrıntılı eğitim verilmesi gerekiyor. Bu konuda halka ulaşabilmemiz lazım. Bu amaçla biz köylere gitmeyi planlıyorduk. Bu arada üniversite öğrencilerimiz bize geldi ve böyle bir proje yapmak istediklerini söylediler. Bizde tam planlarken böyle bir şeyin olmasını isabet oldu. 14 Kasım Dünya Diyabet gününe ithafen Kasım ayı boyunca her hafta bir köye giderek, orada diyabetle ilgili hem tarama yapacağız hem de diyabeti anlatacağız. Hastaların diyabet oranlarını inceleyeceğiz.” dedi.

Projenin oluşmasında fikir üreticisi olan Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmetler bölümü 4. Sınıf öğrencisi Sebahat Duman’da yaptığı açıklamada; “Ben ve arkadaşlarım ders kapsamında diyabetle alakalı bir proje yapmaya karar verdik. Köyde imkan bulamayan köylere giderek, diyabetle ilgili bilgilendirme yapıyoruz. Bu projeyle ilgili Endokrin Uzmanı Dr. Savaş Karataş’la tanıştık. Bu alanda uzman bir doktor ve Devlet Hastanesinde görev yapıyor. Onunla birlikte köylere geliyoruz ekip olarak, köylerin köy kahvelerinde, okullarında uygun bulduğumuz salonlarında projeyle ilgili bilgi veriyoruz. Diyabeti anlatıyoruz, kan sayımları yapıyoruz. Ayrıca beslenme ve diyet uzmanımız da var onunla birlikte de bilgilendirme yapıyoruz. “şeklinde konuştu.