Yalova Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Gülcan Akalın ile Serviks Kanseri hakkında röportaj yaptık.

-       Öncelikle Serviks Nedir?

Serviks rahim boynunun bir diğer adıdır. Rahimin vajinaya açıldığı bölümdür.

 

-       Serviks Kanserinin edeni nelerdir?

Serviks Kanseri uzun süren, inatçı yüksek riskli HPV Enfeksiyonu sonucunda oluşmaktadır.

 

-       Risk faktörleri nelerdir?

Bunu birkaç başlık altında toparlarsak öncelikle;

 

            *yüksek riskli HPV enfeksiyonu

            *çok eşlilik

            *Cinsel temasın 20 yaşından önce başlaması

            *sosyoekonomik düzeyin düşük olması

            *sigara içmek

            *klamidya enfeksiyonu (cinsel yolla bulaşan ve komplikasyonlardan kaçınmak için hızlı tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.)

            *HIV enfeksiyonu ( AİDS)

            - HPV Virüsü nedir? Nasıl yayılır?

HPV adı verilen virüs bizim mikrop olarak bildiğimiz bakterilere oranla çok daha küçük yapıdadır. 100 den fazla tipi bulunmaktadır. Fakat sadece 30 civarındaki tipi genital enfeksiyona yol açmaktadır. HPV en fazla vajinal, anal ve oral ilişki yoluyla yaılmaktadır ama enfeksiyon olması için cinsel ilişki olması şart değildir. Cilt teması ile de bulaşıp yayılabilir.

Ancak en yaygın bulaş yolu enfekte olmuş kişi ile cinsel temasta bulunmaktır.

            -Serviks Kanserinin belirtileri nelerdir?

Serviks kanserinin erken evresinde tipik olarak belirti yoktur. En erken bulgu rutin muayene sırasında saptanan anormal pop-smear sonucu olacaktır. Serviks kanseri genellikle normal kanamalar ( adet arası, ilişki sonrası, menapoz sonrası kanama gibi) , ağrılı ilişki, artmış akıntı ya da kasık ağrısı gibi şikayetlerle kendini göstermektedir.

            -Tanı yöntemleri nelerdir?

Muayene esnasında genital bölgede siğiller görülür. Pop-smear incelenmesi için rahim ağzından alınan örnekle HPV enfeksiyonunun tanısı kesinleştirilebilir. Yine pop-smear testinin sonucunda anormal hücreler saptanırsa rahim ağzından biyopsi alınarak kanser yönünden araştırılabilir.

-       Tedavi yöntemleri nelerdir?

Tedavi yöntemleri kanserin evresine, kadının yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişir. Erken evre kanserlerin tedavisinde sadece rahim ağzı veya rahmin alınması ile başarılı sonuçlar elde edilebilirken daha ileri evre kanserlerde cerrahiye ek olarak radyoterapi gerekir. Serviks kanserinin evre ve derecesine göre tedavi cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi seçenekeleri uygulanmaktadır.

 

            -Serviks kanserinden korunmak mümkün müdür?

HPV’nin yanında diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmada prezervatif ilk sırada yer almaktadır. Bunun yanı sıra 2007 yılı içinde HPV aşısı kullanıma sunulmuştur. Aşı 0 – 2 ve 6. Aylarda toplam 3 kez yapılmakta olup kişinin hem genital sağlığını hem de kanser yapan virüs tiplerine karşı korumaktadır.

 

-       Ne zaman doktora başvurmak gerekir?

Herhangi bir problem olmasa dahi her kadın yılda bir kez Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına muayene olmalıdır. Bunun dışında cinsel yönden aktif ya da 18 yaşın üstündeki kadınlarda yılda bir kez pop-smear testi yaptırmalıdır.

Yeni bir yöntem olan likid bazlı sitoloji yönteminin kanser öncesi hücrelerin saptanmasında daha başarılıdır ancak bu yöntem pahalıdır.

30 yaşın üzerinde 3 kez üstüste normal pop-smear testi olması, serviksin, serviks kanseri ile ilişkisiz herhangi bir nedenle çıkarılmış olması, 70 yaşın üzerinde en az 3 normal pop-smear testi olması durumunda düzenli,popsmear testi yaptırmaya gerek olmayabilir.​