Altınova Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Çobankale arkeolojik kazıları, belediyenin destekleriyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk ve İslam Sanatları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Seçkin'in kazı başkanlığında devam ediyor.

Her yıl yeni bulguların ortaya çıktığı Çobankale arkeolojik kazılarında Zeuksippus ailesi seramikleri, beyaz hamurlu seramikler, astar boyalı seramikler ile kazıma, baskı ve boyama gibi farklı tekniklerle hazırlanan seramikler yeniden üretilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, başlattıkları çalışmaların güzel sonuçlarının kısa süre sonra ortaya çıkacağını ifade etti.

Yıllardır büyük bir sabır, özveri ve titizlikle çalışan ekibe teşekkür eden Oral, özellikle bu tarihi eserlerin kadınlar tarafından üretilecek olmasından dolayı heyecanlı olduklarını vurguladı.

Kazı Başkanı Selçuk Seçkin de 10'uncu ve 11'inci yüzyılda inşa edildiği düşünülen Çobankale'de kazı çalışmalarında ortaya çıkan bulguların dünya arkeoloji literatüründe ciddi yer almaya başladığına dikkati çekti.

Kazı sırasında çıkartılan küçük buluntuların çok önemli veriler ortaya koyduğunu aktaran Seçkin, "Kazı alanındaki çalışmalar 4-5 ay, kazı evindeki çalışmalar ise yıl boyu sürüyor. En büyük destekçimiz olan Başkan Metin Oral ve ekibimizin iş birliğiyle bu tarihi koleksiyonların geleceğe taşınması ve kadınlara önemli bir alan açması çok heyecan verici. Bölgenin tarihi kimliğinin tanıtımı ve özellikle de kadınların çalışmalara katılımın sağlanması her anlamda çok değerli." açıklamasında bulundu.

KAYNAK: AA