Artık günümüzde sürekli dilimize pelesenk oldu, dijital dönüşüm. Peki nedir bu dijital dönüşüm ve hayatımıza nasıl girdi, aslında bundan sonra da hayatımızı nasıl etkileyecek? Dijital dönüşüm halk arasında sadece bilgisayarlar ile yapılan bir şeyler ya da yüksek teknolojik konular olarak algılanmakta.

Dijital dönüşüm ve akıllı şehirler kavramı son on yılda hayatımıza daha da sık girmeye başladı. Ancak teknolojik devrimlerin geldiği noktada özellikle Endüstri 4.0 sonrasında ortaya çıkan gelişmeler toplum 5.0 kavramını ve ardından da akıllı şehirler kavramını karşımıza çıkardı.

Dijital dönüşüm akıllı şehirler ve/veya akıllı toplum oluşturma sürecinde ortaya çıkan bileşenlerin günümüz teknolojisine uygun hale getirilmesi şeklinde de ifade edilebilir. Sadece şehirler ve toplumlar bazında değil yaşamın tüm katmanlarında dijital dönüşüm kavramı etkin olacaktır. Dijital dönüşümün eğitimden kültüre, sanattan teknolojiye, eğlenceye kadar tüm alanlarda etkin olacağı ve artık daha sık karşımıza çıkacağı bir gerçektir.

Dijital dönüşümü böyle kısa bir makalede tamamen anlatabilmek oldukça zor belki de imkansızdır. Bu sebeple daha iyi anlamak öğrenmek ilgilenmek isteyenlere Yalovalı bir hemşerim olan Yusuf Deniz İnan’ın yazdığı Dijital Dönüşüm kitabını edinerek okumanızı tavsiye ediyorum.

Ben daha çok akıllı şehirler ve akıllı sanayi bölgeleri üzerine yoğunlaştığım için dijital dönüşümün bu alanlardaki etkileri ve gereklilikleri ile ilgileniyorum. Sanırım dijital dönüşümüm teknik bileşenleri başka bir yazı konusu olabilir. Yalova için neler var ya da Yalova’da dijital dönüşüm adına neler yapıldı diye bakmak gerekirse pek iç açıcı bir durum olduğunu söyleyemeyiz. Aslında Türkiye’deki hemen hemen hiçbir şehir veri toplama, saklama ve işleme konusunda dijital dönüşüm ile ilgili gerekli altyapıyı kurmuş değil.

Hatta birçok şehirde henüz böyle bir fikir oluşumu bile başlamış durumda değil. Akıllı şehir yol haritanız ya da hayaliniz olmasa bile şehrin temel ihtiyaçlarını, temel hizmetlerini karşılarken bile doğru toplanmış ve halen toplanmaya devam eden, doğru biçimde depolanan ve doğru bir şekilde işlenerek kullanılacak verilere ihtiyaç sürekli bir biçimde vardır.

Verileri ne kadar hızlı toplar ve ne kadar doğru biçimde değerlendirirseniz o kadar doğru kararlar alır ve buna göre de hizmet eder hizmet üretirsiniz. Hizmet verdiğiniz şehir sakinleri ile ilgili en doğru verileri toplama yöntemleri bilimsel olarak bellidir, ancak bu verilerin dijital ortamda toplanıp saklanması ve sonrasında da en iyi biçimde analiz edilmesi ciddi bir iştir. Dijital dönüşüm yapma yolunda ilerlemek için öncelikle doğru veri olması gerekliliğine inanmak gerekir. Bu yolda ilerleme niyetinde olan tüm kurumlar gerekli teknik mühendislik disiplinine sahip kalifiye elemanlar ile beraber, bir istatistik uzmanı, bir veri işleme uzmanı, bir sosyolog istihdam etmelidir.

Ayrıca dijital dönüşüm için gerekli teknik altyapının da oluşturulması gerekir, bu bahsettiğim dijital dönüşüm projeleri çok kolay işler değildir. İyi planlamış, disiplin ile çokça emek harcanması gereken, ciddi kaynak ayrılması gereken ve kararlılıkla inançlı biçimde sürdürülmesi gereken projelerdir. Üstelik bugünden yarına gerçekleşmeyecektir, yani şehirdeki tüm ana su kanalizasyon altyapısını yapmak gibi bir şeydir, bazen yaptığınızın karşılığında alkış almazsınız hatta yaptığınız iş açıkça herkes tarafında görünmez bile.

Yalova’yı geleceğe hazırlamak istiyorsak şahsi görüşüm odur ki Yalova için dijital dönüşüm hamlelerinin bir an önce atılmasının elzem olduğunun kabul edilerek bir an önce kolları sıvamaktır. Gelecek biz istesek de istemesek de dijitalleşmektedir ve biz aslında küçük bir şehir olmamız sebebi ile bu dijitalleşme sürecini akıllı yönetirsek diğer şehirlerden daha hızlı ve doğru biçimde yönetebiliriz. Akıllı şehirler süresince Yalova örnek ve model bir şehir olabilir tabi ki bunun için ileri görüşlü, korkmadan hamle yapabilecek yöneticiler olmalıdır.

Toplumun genelinin neler döndüğünden haberi yoktur, hatta haberi olmadığından dahi haberi yoktur.

Noam Chomsky