Taassup1)    

Yazımıza konU olan kavram,sadece düşünce dünyamızın değil gündelik tutum ve davranışlarımıza da yansıdığında sosyal sorunlara müsait,sıkıntılı hali de tarif eder.Yazık ki toplumun her alanına yayılma eğilim göstermeye başlamıştır. Orta yolu bulmakta zorluk çekenlerin, kolaylıkla kayabileceği bir zeminin adıdır bu. Sosyal ve Siyasal alanın hâkim rengi olmaya başladığında ise toplumu doğrudan etkileme gücüne erişebilir, gerisini varın siz hesaplayın. Fanatizmi sadece sportif alanın bir problemi gibi anlamak yanlış. Meydana getirdiği tesir ve menfi etkileri nedeniyle fanatizmin kadın erkek genç yaşlı hepimizi yoran bir sosyal soruna dönüşmesi olasıdır.

-------------------------------------

Orta yol yani eski tabirle itidal sahibi olmak, dengede bulunmak anlamına gelir. İslam dini orta yolu emreder ve her türlü aşırı durum ve tutumdan uzak olmamızı öğütler. Örneğin, cimrilik hoş görülmemiştir. Ama israfta yasaklanmıştır. Bu ikisinin ortası cömert olmaktır. Cömertlik orta yol olarak tarif edilmiştir. Aşırılıklar konusunda sevgili peygamberimizin de tavsiyeleri olmuştur. Bir hadislerinde, Sevgide ve nefrette aşırılıktan sakının bir gün bakarsınız sevdiğiniz kişi nefret ettiğiniz, nefret ettiğiniz de sevdiğiniz kişi olabilir. Buyurmak suretiyle duygularımızın kontrolünde de orta yolu elden bırakmamak gereğini öğretmiştir bize. Aşırı sevginin zamanla nefrete, nefretin sevgiye dönüştüğü örneklere rastlamış, yaşamışızdır. Aşırılığın bir diğer adı da malum olduğu üzere fanatizmdir. Fanatizm zaman zaman sağlıklı düşünmenin önünde engel olabilir. Ruh sağlığımız değil, beden sağlığımız açısından zararları muhakkaktır. Duygularımızı, zaaflarımızı meşru şekle dönüştürerek yönetebilme becerisi en akıllıca davranış biçimi olacaktır.

Dinde, hatta ibadet hayanda bile orta yolu takip etmek, kişinin dünya ve ahiret çabasını dengede götürmesine yardım edecektir. Kişinin kendini beğenmiş hali, kibirli duruşu Dinen de hoş görülmemiş ve uç davranış, yani aşırılık sayılmıştır. Ancak bunun yanında güvensizlik, eziklik, istismara açık olmak ta istenmeyen bir diğer uç görüntüdür. Bahsettiğimiz bu iki davranış tipi, insan ilişkilerimizi zedeleyici yıpratıcı bir aşamaya getirebilir. Demek ki hayatımızın her anında dengeli olmak yani orta yolu takip etmek her türlü aşırılıktan uzak kalmak aynı zamanda ruh ve beden sağlığımızı korumaya yardımcı olacaktır. Fanatizm, körü körüne bağlanmak, kendi sözünün veya davranışının en doğrusu olduğunu kabul ettirmeye çalışmak demek şeklinde tanımlarsak sanırım yanlış olmaz. Bu ruh haline sahip biriyle, sağlıklı bir diyalog asla gerçekleşemez. Kendini kapatmış, kilitlemiş, hiçbir söze ve itiraza tahammül gösteremeyen, uzlaşamayan, ortak bir noktada buluşmayı başaramayan, gerginlik ve nefretten beslenen bir tür davranış anomalisinden söz ediyoruz. Hatta bu tipler, karşısındakileri ezeli düşmanları gibi görerek şiddete varan biçimde karşılık verebilirler. Aynı fikirde olmadığını düşündüğü birini, zor kullanarak kendi fikrini empoze etme tutum ve davranışı sergileyebilirler. Bu uğurda cinayetlere varan aşırılıklarını, mazur gösterme ve referansa dayandırma ihtiyacı içinde çarpıtmalar yapabilirler. İnançta, kültürde, sosyal yaşamda, sporda benzerlerine zaman zaman şahit olduğumuz holiganlıklar sosyal hayatta sıkça rastladığımız sorumsuzluk örnekleridir.