Taşıt Araçlar İhtisas Sanayici ve İşadamları Derneği (TAİSAD), Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Messe Frankfurt işbirliği ile Automechanika İstanbul fuarında “Eşdeğer Parça Belgelendirme Semineri” düzenlendi.

Taşıt Araçlar İhtisas Sanayici ve İşadamları Derneği (TAİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan ATILGAN, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreteri Mehmet BOZDEMİR, TSE Ulaşım ve Lojistik Sistemleri Merkezi Başkanı Mehmet Nihat KÖLÜK, TSE Belgelendirme Müdürü Sezai KOLAT, “Eşdeğer Parça” konusunda katılımcılar bilgi verdiler.

TAİSAD Başkanı Hasan ATILGAN, Hazine Müsteşarlığı’nın 13.01.2015 tarih ve 2015/2 sayılı “Motorlu Araç Sigortalarında Eşdeğer Parça Belgeleme Esaslarına İlişkin Genelgesi” çerçevesinde, 1 Haziran 2015 tarihinde otomotiv yan sanayinde "Eşdeğer Parça" uygulaması başlatıldı. Kazalarda araçların hasar görmesi durumunda sigorta tarafından değiştirilecek parçalarda orijinal ürünün yanında fiyatı daha uygun olan ama kalitesi TSE tarafından belgelendirilmiş yan sanayi parçalarının da kullanabilmesi düzenlendi.  TSE, Eşdeğer parça belgelendirmesinde söz konusu genelge ile ilk 2 yıl için yetkilendirildiğini belirtti.

Atılgan, TAİSAD faaliyetleri kapsamında yerli otomobil üretilmesinde yan sanayi olarak tüm desteği vermeye hazır olduklarını açıkladı.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreteri Mehmet BOZDEMİR, 1 Haziran 2015'te başlayan eşdeğer parça uygulamasıyla TSE'nin onayladığı ve bundan sonra onaylayacağı muadil ürünlerin orijinal parçalar yerine kullanılmaya başlandığını belirtti.

Bozdemir, KOSGEB tarafından daha önce en fazla 4 belgeye, belge başına 2 bin 500 liraya kadar destek sağlandığını belirterek, "Artık TSE belgelerinde böyle bir sınır yok. Alacağınız her belgenin belgelendirme ücreti KOSGEB tarafından hibe desteği şeklinde tüm kuruluşlarımıza ödenecek. Aynı şekilde yaklaşık yüzde 50'ye varan oranda laboratuar hizmetleri desteği de KOSGEB tarafından verilmeye devam edilecek” dedi.

Otomotiv Test Merkezi ile Dışa Bağımlılığımız Azalacak

Otomotiv test merkezi ile yaklaşık 20 milyon Euro’nun Türkiye’nin cebinde kalacağını kaydeden Bozdemir, “Üretilen Otomobiller, yedek parçalar yurt dışında test merkezlerinde analiz ediliyor. Her bir test ve deney için ayrı ayrı bedeller ödüyoruz. Kurulacak test merkezi ülkemizin ekonomisine önemli katkı sağalacak ve dışa bağımlılığımız azalacak. Fizibilite çalışmaları tamamlandı ve önümüzdeki aylarda inşaatına başlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Eşdeğer Parça Uygunluk Belgesi sahiplerini buldu

Konuşmaların sonunda eşdeğer parça uygunluk belgeleri sahiplerini buldu. Atılgan Otomotiv’in ATY markasına, Boztekin Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne Eşdeğer Parça Uygunluk Belgesi verildi.

Hasan Atılgan’dan Konuşmacılara Teşekkür Plaketi

Seminerin sonunda TAİSAD Başkanı Hasan Atılgan, “Eşdeğer Parça” konulu seminere yapmış olduğu katkı ve desteklerden dolayı TSE Genel Sekreteri Mehmet BOZDEMİR, TSE Ulaşım ve Lojistik Sistemleri Merkezi Başkanı Mehmet Nihat KÖLÜK ve TSE Belgelendirme Müdürü Sezai KOLAT’a plaket takdim etti.