Gümüşhane'de turistlerin uğrak noktalarından biri olan 12 bin yıllık Dipsiz Göl'ü define aramak için kurutan iş adamlarının kim oldukları ortaya çıkmış. Gümüşhane Valiliği, Dipsiz Göl'ün yeniden rehabilite(!) edileceğini ve "özensiz” davrananlar hakkında soruşturma başlatıldığını" açıklamış. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise, "Dipsiz Göl'ün kurutulmasına sebep olanlarla ilgili soruşturma başlatıldığını ve bu kişilerin görevlerinden uzaklaştırıldığını bildirmişte bunlar bu gölü kurutma işini yaparken kimsenin haberi olmamış mı? Aslında dipsiz göl ne ilk ti nede son olacak.

Kültürel ve tarihi mirasımızı koruma ve kollama anlamında, son yılların en ciddiyetsiz ve özensiz noktasında olduğumuz konusuna sabitlenip kalmış vaziyetteyim.

UMARIM YALOVANIN DİPSİZ GÖLÜNÜN BAŞINADA BİR HAL GELMEZ.

Yalova’nın önemli turizm yeri olan Teşvikiye’deki Delmece Yaylası’na giderken karşınıza çıkan Dipsiz Göl, doğal güzelliği ile dikkatleri üzerinde topluyor. Teşvikiye beldesinde bulunan bir krater göl olan Dipsiz Göl’ün derinliği hala bilinmiyor...

Teşvikiye Beldesi’nde bulunan bir krater göl olan ve büyük-küçük dipsiz göl olarak tanımlanan büyük Dipsiz Göl’ün derinliği hala bilinemiyor. Teşvikiye Beldesi’ne yaklaşık 10 kilometre mesafede bulunan Dipsiz Göl, Yalova Orman İşletme Müdürlüğü, Çınarcık Orman İşletme Şefliği sınırlarında yer alan Erikli Yaylası’nda yer alıyor. Kent Ormanı’ndan 2,5 km. mesafede 530 metre rakımda bulunan Dipsiz Göl, çevresinde bulunan zengin orman florası ve yaban hayatı yönünden Yedi Göller Bölgesi’ndeki güzellikleri aratmayacak nitelikte. Memleketin nice cennet köşesinde buna benzer manzaralara şahit olanlarımız vardır elbet. Dilerim kıymet bilenlerimiz çoğalır.

Ey dipsiz göllere musallat olan ipsiz(etrafı rahatsız etme potansiyeline sahip kişiler /ekşi sözlük) tayfası, her nerede yaşıyor ve hangi kötü düşünceyi mayalıyorsunuz bilemeyiz. Âmâ duamız odur ki, Rabbim sizlere fırsat vermesin.

RUM SURESİNİN 41 AYETİNİN HATIRLATTIKLARI

“İnsanların kendi elleriyle yapıp ettikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu; böylece Allah -dönüş yapsınlar diye- işlediklerinin bir kısmını onlara tattırıyor”(Rum suresi 41).


Yeryüzündeki ve uzaydaki olumsuz gelişmeler ile bu ayetteki uyarı arasında bağ kurulurken, –bazı kimselerin yaptığı gibi– Kur’an’ın teknolojiye ve maddî ilerlemeye karşı olduğu tarzında aşırı bir yoruma kayılması, ayeti amacı ve anlam çerçevesi dışına çıkarmak olur. Yine, doğal çevredeki her türlü bozulmayı münhasıran günah kavramından hareketle gerekçelendirmek doğru olmaz; ayette “insanların kendi elleriyle yapıp ettikleri yüzünden” buyurulduğu dikkate alınarak insanların her şeyi yerli yerince yapmamaları tarzında genel bir gerekçe üzerinde durulması uygun olur. Öte yandan ayette insanlara yapıp ettiklerinin bir kısmını tattırmanın gerekçesi “dönebilsinler diye” şeklinde açıklandığına göre, beşeriyetin bu olumsuzlukları yaşaması yine onların eğriyi doğrudan ayırt etmeleri için tanınmış bir fırsat ve insanın dünya hayatındaki varlık sebebi olan sınavın toplumsal boyutu olarak değerlendirilmeli ve herkes insanlığın bu ortak serüveninden dersler çıkarmalıdır.”


Kaynak: Kur’an Yolu Tefsiri Cilt: 4 Sayfa: 322-325