Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi Programı Avrupa Birliği Proje Sahibi ve Ulusal Komite Başkanı, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Onursal Başkanı Nazmi Bilgin, Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi Programı Direktörü Yusuf Kanlı, Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi Programı Ulusal Komite Üyesi, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Sekreteri Sefa Özdemir, Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi Program Sorumlusu İgor Chelov’un katılımlarıyla, Yalova Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde ‘Durum Değerlendirme Toplantısı’ Yalova’da gerçekleştirildi.

Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi Programı’na, Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkan Vekili Hatice Öncü Yürekkorkutan, Yalova İl Emniyet Müdür Vekili Türker Yimşek, Adalet ve Kalkınma Partisi Yalova İl Başkan Vekili Hüseyin İshak, Cumhuriyet Halk Parti Yalova İl Başkan Vekili Cavit Kamil Ozman, Yalova Gazeteciler Cemiyeti Kurucu Başkanı Mehmet Cantözün, YGC Federasyon Delegeleri, önceki dönemlerde YGC yönetimlerinde görev almış isimler, Yalova Gazetesi’nin Kurucusu Faruk Tezcan ve birçok gazeteci katıldı.

Bilgin, ‘’Basın Özgürlüğü ve İfade Özgürlüğü raporlarına katkı sağlayacaktır’’

Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi Programı Ulusal Komite Başkanı Nazmi Bilgin açılış konuşmasında; ‘Sivil izleme kapsamında veri toplama ve bilgi ağlarının geliştirilmesi için Türkiye’nin her bölgesinde durum değerlendirme toplantılarına başladık. Bu toplantılar, mevcut ağların birleştirilmesi, işbirliği fırsatlarının arttırılması, gözlem kapasitelerinin genişletilmesi ve yerel medya STK'ları ile gazetecilere ulusal ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunmaları için değerli fırsatlar sunulması konularında katkı sağlayacaktır. Toplantılar aynı zamanda, Basın Özgürlüğü ve İfade Özgürlüğü ile ilgili raporlara içerik sağlanması konusunda da katkıda bulunacaktır. Yalova’da ki gazetecilerin bu desteklerden faydalanmalarını tavsiye ediyorum. Bu toplantıya yüksek bir katılım gösteren tüm davetlilere teşekkür ediyorum. Yalova Gazeteciler Cemiyeti yönetimi ve Başkan Ayhan Polat’a ev sahiplikleri için teşekkür ediyorum’ dedi.

Kadın katılımcıların çokluğundan duyduğu memnuniyeti de dile getiren Bilgin, ‘Bu projenin hedefi genç ve kadın gazetecilere destek vermektir. Sorunların açık şekilde dile getirildiği bir toplantı oldu’ şeklinde konuştu. 

Chelov, verilecek destek araçları hakkında bilgilendirmede bulundu

Programın ilk bölümünde katılım gösteren konuklara, Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi Programı Sorumlusu İdor Chelov, Program Kapsamında verilecek destek araçları hakkında bilgilendirmede bulundu.  

İlk olarak, Internet Sitesi için Teknik Destek Aracı konusunda bilgi veren Chelov, Gazetecilerin, gazetecilik yapabilecekleri mecraları kurmalarına ve geliştirmelerine destek olmak için tasarlandığını söyledi. Daha sonra, Serbest Çalışan Gazetecileri Güçlendirme Destek Aracı’dan bahseden Chelov, ‘Serbest çalışan gazetecilerden gelen haber, araştırma ve dizi yazılarının Gazeteciler Cemiyeti’ne ait, 24 Saat Gazetesi’nde yayınlanması için destek verilecek’ dedi.

3. Desteğin, Basın Evi Destek Aracı olduğunu belirten Chelov, ‘Gazetecilerin nitelikli gazetecilik yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları ekosistemin sağlanması amacıyla oluşturulan bir destektir. Bu araç kapsamında gazetecilerin, medya alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin ve medya kuruluşlarının çalışmaları desteklenecek’ dedi.

Son olarak, Genç Gazeteciler için Destek Aracı olduğunu söylen Chelov, ‘Genç gazetecilerin cesaretlendirilmesi için tasarlandı. Bu araç kapsamında gazetecilik mesleğinin normlarına ve etik değerlerine sahip çıkacak gençlerin çalışmaları desteklenecek’ dedi.

Erol, ‘’Bu program ile gazeteciler’’

Yalova Valisi Muammer Erol, medya mensuplarına yönelik proje desteği hakkında, ‘’Programa katılmaktan mutluluk duydum. Bu tür etkinlikler sayesinde, bir şeylerin değişeceğine olan inancım tamdır. Yalova Valiliği ile basın mensupları sürekli iletişim halindedirler’ şeklinde konuşan Vali Erol, ‘Gazeteci kimdir?’ sorusunun cevabını toplumun verebilmesi için, bilinçlenmesi gerekir’ dedi.

Polat, ‘Medya mensubu-gazeteci tarifi belirlenmelidir’

Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Polat ise tüm davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür ederken, projeyi yürüten konuklarla beraber olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Yalova Medyasının sorunlarını gündeme taşıdı.

Polat konuşmasında; ‘Medya sektörü, son yıllarda saygınlığını kaybeden bir meslek kolu oldu. Bunun en önemli sebebi ise gerek yerel, gerek ulusal medyanın dünyaya ulaştığı bilgi düzeyine göre değil, eski kanun ve yönetmeliklerle idare edilmeye çalışılmasıdır. Basılı, sesli ve görüntülü yayıncılık, acil olarak sosyal medya ile entegre edilmeli, medya mensubu-gazetecinin tarifi acil olarak belirlenmelidir’ dedi.

Kanlı, ‘’Her yıl "Gazetecilik Mesleği Onur Ödülü" verilecektir

Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi Programı Direktörü Yusuf Kanlı yaptığı konuşmada, ‘Program kapsamında yazılacak yıllık sivil izleme raporları bulgularına ve yıllık konferanslarda yayınlanan mütalaa belgelerine dayanarak, medya ortamının iyileştirilmesi ve ifade özgürlüğü için kulis faaliyetlerinin yapılması amacıyla Ankara'daki devlet kurumlarına düzenli ziyaretler yapılacaktır.

Uluslararası savunuculuk eylemlerinin yürütülmesi kapsamında Avrupa Birliği, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarına ziyaretler düzenlenecek ve program kapsamında üretilen raporlar paylaşılacaktır.

Program her yılının sonunda belirlenecek bir tema ile ulusal bir konferans düzenlenecektir. Ulusal konferanslar paydaşlara, sektör temsilcilerine, gazetecilere, akademisyenlere, gazetecilik öğrencilerine, program destek programları faydalanıcılarına açık olacak ve katılımcılar doğrudan davet ve açık çağrı yoluyla seçilecektir.

Program kapsamında Türk medyasına uzun vadeli katkıları veya Türkiye'deki ifade veya basın özgürlüğüne kendini adayarak yaptığı katkılar, veya uzun süredir devam eden başarı öyküsünü takdir etmek için bir gazeteci veya medya kuruluşuna her yıl "Gazetecilik Mesleği Onur Ödülü" verilecektir’ dedi.

Özdemir ‘Program Mart 2022’ye kadar sürecek’

Programın içeriği hakkında bilgi veren Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi Programı Ulusal Komite Üyesi Sefa Özdemir, ‘Program, Avrupa komisyonu tarafından doğrudan Finansman Anlaşması ile finanse edilmiş olup, tümüyle Gazeteciler Cemiyeti tarafından Mart 2022’ye kadar yürütülecek.

Gazeteciler Cemiyeti’nde bir Basın Evi oluşturulmuştur. Bu Basın Evi, hedef grubumuzun bir araya gelebileceği, birbirleriyle buluşabileceği, stüdyo ve toplantı salonu ile birlikte bilgisayarlardan, yazılımdan ve uzmanlık desteğinden faydalanabileceği bir ortak çalışma alanı içermektedir.

Basın Evi'nde gazetecilere yönelik olarak bir dizi kapasite geliştirme eğitimleri verilecektir.

Gazetecilikle ilgili STK'larla işbirliği ile gazetecilerin kapasitesinin güçlendirilmesi için yerel eğitimler düzenlenecektir. Bu yerel eğitimler, yerel Gazeteci Dernekleri ile işbirliği içinde verilecektir.

Sektördeki gazetecilerin dayanışma içerisinde olabilmeleri, ağ kurabilmeleri ve paylaşım yapabilmeleri için Basın Evi’nde haftalık olarak gazeteci buluşmaları gerçekleştirilecektir. Tüm katılımcılara teşekkür ederiz’ dedi.

‘Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi Programı’ toplu fotoğraf çekiminin ardından, saat 18:00 akşam yemeğiyle son buldu.