Bu başlığı yapmaktan çok çekiniyorum. Yazım hayatıma ilk başladığım konu adımdı. 2 gün sonrasında Malatya depremi yaşadık. Şehirler büyük hasarlar aldı, insanlar yok oldu. Duyarlı devlet yetkilileri yetiştirmeliyiz. İradeli, disiplinli, karakterli.

Önümüz 31 Mart Yerel Seçimleri, şehirleri, beldeleri telaş sardı, başkanlarımızı seçeceğiz. Umuyorum, yöneticiler deprem konusunda hassasiyet gösterebilecek bireylerden oluşur. Onlara tavsiyelerim olacak hatta sıralayacağım, seçildikleri gün;

1.      İl ve ilçelerindeki tüm yaşlı yapılarını depreme karşı direncini test ettirin.

2.      Şehir merkezlerindeki bina altlarında ki işletmeleri planları ile kolon, perde kaldırılan duvarların kontrolünü yaptırın. Tespit ettikleri yerlere acil önlemler alın.

3.      Çekme mesafelerine tecavüz eden tüm yapılara, ciddi cezalar veya konumuna göre yıllık vergiler uygulayın. Çiftlikköy ilçesi Sahil Mah. m2/2000TL – diğer mahalleler m2/1000TL yıllık vergi alın. Belediye bütçelerine büyük destek sağlayın.

4.      Çatı kapatmalarını kontrol altına alın. Vatandaş bir uygulama yapmak istiyorsa, belediye tarafından bir tasarım onayı ve vergisi alınmalı. Kimse kafasına göre görsel kirliliğe sebep olmamalı. Sağlam temellere oturtulmalı alınacak her bir karar.

5.      Her belediye kesinlikle kendi gönüllü deprem ile mücadele ordusunu kurmalı.

6.      Eğitimler konusunda ilanlar verilmeli, donanım konusunda yatırımlar yapılmalı.

7.      Dağlar, bayırlar kaçak yapılarla doldu. Olası depremde zeminleri kayacak bu yapıların altında kalacak insanlardan direk belediye başkanları sorumlu olmalı. Ve en ağır cezalar ile cezalandırılmalı.

8.      Sistem öyle bozulmuş ki, imarı, ruhsatı olmayan yapılar; doğalgaz, elektrik, su gibi temel ihtiyaçlara kılıflar uydurup rüşvetler verilip bağlatıla biliniyor. Buna son verilmeli.

9.      Çevre ve Şehircilik, yapı denetim, belediyeler göstermelik işleri bir kenara bırakıp işleri zorsa sokmak, sorun çıkarmak yerine, yapıcı ve adaletli işler sürdürmeli.

10.   Köy yolları, olası kötü hava şartlarında vatandaşın ulaşımları da büyük sorunlar yaşanacak.

11.   Köylere, projeler üretilmeli, tarım alanları desteklenmeli.

12.   Üretim yapacak köylünün ürünleri, belediyeler tarafından desteklenmeli.

13.   Hayvancılık bitti. Eskiden yollarda 3-5 inek görürdük. Onlar da artık yok olma evresinde.

14.   Belediyeler sosyal sorumluluk projeleri üretmeli, bağımsız birimler kurmalıdır.

15.   Kaldırımı olmayan yollar sokaklarla dolu. Asfalt üzeri parke taş, onun üzerine asfalt döken başkanlarla tanıştı bu şehirler.

16.   Vizyoner şehircilik eğitimi almış adaylar desteklenmeli.

Şehir konusunda, yapı konusunda sıfırdan eğitim alacak kişiler değil, bu konularda bilgi sahibi olmuş tecrübeli adaylar desteklenmeli. Sırf iyi insan diye bir şehrin yönetimini her şeyi baştan keşfedecekler e başlanmamalı.

15 yıllık Çiftlikköy hayatımda ilk kez bu ilçe için doğru ve isabetli bir kişi aday oldu. Karakteri ile mesleği ile bu kente büyük izler bırakacak genç bir adam. Partili olmayı beceremedim. Partilerin hiçbir önemi yok hayatımda. Bu yüzden gözüm kapalı olarak tek seçeceğim adaydır Adil Yele.

Çiftlikköy’e hayırlı olur inşallah. Güzel işler başaracağına inanıyorum. Mütevazi, saygılı, güler yüzlü, güzel kalpli, iyi bir adam. Sonuna kadar destekçisiyim. Yolu açık olsun.

Çiftlikköy için yapılacak ne varsa o yapacaktır. Bizler de ona bu yolda her türlü bilgi birikim destek vermek zorundayız…